De ce scârţâie frânele? Află ce înseamnă fiecare zgomot

Autor: ProMotor 01 feb. 2016 Știri auto
De ce scârţâie frânele? Află ce înseamnă fiecare zgomot

Frânele maşinii tale vor demonstra la fiecare semafor cum funcţionează Prima lege a Mişcării a lui Isaac Newton: un corp aflat în mişcare se va deplasa în continuare…dacă nu e echipat cu un set bun de frâne.

Totodată, trebuie să ştiţi un lucru: frânele au scârţâit încă de când au fost inventate.

Componentele sistemului de frânare al unei maşini, precum rotoarele, etrierii, plăcuţele sau chiar şi roţile vibrează, iar aceste vibraţii produc zgomotul. Plăcuţele de frână sunt construite pentru a se dezintegra treptat în urma presiunii aplicate. Dacă zgomotul devine mai degrabă un scârţâit prelung decât unul scurt, ar putea fi un semnal de alarmă tras de plăcuţe că se apropie de sfârşitul „vieţii” şi trebuie schimbate.

Da, plăcutele au încoporat un simplu sistem de alarmă care să-l avertizeze pe şofer că treabuie să treacă pe la service: mici proemineţe de oţel de pe plăcuţe sunt incluse tocmai pentru a produce acest zgomot. Nu eşti sigur dacă zgomotul produs de maşina ta este produs de acest sistem de alarmă sau de o altă problemă? Aici poţi asculta fişiere audio care te ajută să-ţi dai seama dacă este zgomotul de la plăcute sau ai vreo problemă cu sistemul de frânare.

Spre deosebire de scârţâitul produs de plăcuţe, zgomotul scos de o maşină care are probleme cu sistemul de frânare este mult mai gros.

Praful produs de plăcuţe există şi nu indică o problemă a sistemului de frânare. Căldura degajată şi frecarea consumă plăcuţele, iar astfel apare praful în cauză. Problema face jantele mai murdare, însă nu este doar o problemă ce ţine de cosmetică.

Praful nu este o problemă nouă, însă fibrele metalice din acest praf pot fi corozive. O soluţie pentru eliminarea lui sunt plăcuţele de frână ceramice, al căror praf este mai uşor, iar curăţarea se face fără mari bătăi de cap. Totodată, nu conţine fragmente de metal corozive.

Totodată, există produse de curăţat praful produs de frâne, însă dacă veţi cumpăra aşa ceva nu uitaţi să lăsaţi roţile să se răcească înainte să începeţi operaţiunea de curăţenie.

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Tags:



Comentarii
Inchide