De luni intră în vigoare noile tarife la parcări: maximum 10 lei pe oră, suprataxare după 2 ore, taxă de deblocare 200 de lei

De luni intră în vigoare noile tarife la parcări: maximum 10 lei pe oră, suprataxare după 2 ore, taxă de deblocare 200 de lei

Autor: ProMotor acum 1 an Știri

De luni vor intra în vigoare noile tarife pentru parcarea în Bucureşti. În zona centrală, tariful a fost majorat în luna iunie de la 1,5 lei pe oră la 10 lei pe oră, modificările urmând să se aplice din luna iulie. Autorităţile din Bucureşti justifică majorarea explicând că în Capitală au fost depăşite valorile-limită prevăzute de legislaţia UE privind calitatea aerului, iar una dintre cauzele care a dus la această situaţie este traficul intens.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a stabilit că tarifele pot ajunge până la 10 lei pe oră, cu TVA, în zona centrală a Bucureştiului. Până acum acestea aveau un tarif de 1,5 lei pe oră. Proiectul de hotărâre a fost aprobat în data de 14 iunie cu 31 de voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” şi 16 abţineri.

Potrivit proiectului CGMB, Municipalitatea oraşul este împărţit în mai multe zone în ceea ce priveşte tarifarea parcajelor.

Astfel, „Zona 0”, va avea patru segmente, respectiv: zona parcajului subteran Intercontinetal , străzile N. Bălcescu – C.A. Rosetti – D. Gerota – J. L. Calderon – T. Arghezi – Carol I; zona parcajului subteran din Piaţa Unversităţii , străzile N. Bălcescu – I. Câmpineanu – Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – I. C. Brătianu; zona parcajului suprateran Cocor, străzile I. C. Brătianu – Sf. Vineri – Calea Moşilor – H. Botev – C. Coposu; a patra zonă este cea a parcajului suprateran Unirea , cu străzile C. Coposu – M. Basarab – Mircea Vodă – Unirii – Brătianu.

„Tarifele aplicabile în zona 0 vor fi: 10 lei/ oră TVA inclus, tarif unic de luni până vineri în intervalul orar 00.00 – 24.00 (tariful permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea locului de parcare). Parcarea este limitată la o durată de maxim 2 ore, iar după expirarea acestei durate se va aplica măsura suprataxării cu un cuantum echivalent cu dublul tarifului orar, pentru fiecare oră de depăşire.”, se arată în proiectul de hotărâre al CGMB.
De asemenea, pentru locuitori din această zonă (riverenii), tariful va fi de 120 de lei pe lună, cu TVA. Totodată, potrivit proiectului, celelalte tarife, pentru alte zone vor fi: pentru Zona 1, care cuprinde străzile Piaţa Victoriei – Iancu de Hunedoara – Polonă – Şincai – Mărăşeşti – Berzei – Buzeşti, tariful va fi de 5 lei pe oră, cu TVA, în intervalul 06.01 – 18.00, şi de 2,5 lei pe oră în intervalul 18.01 – 06.00.

În Zona 2, aflată între Zona 1 şi limita oraşului, tarifele vor fi de 2,5 lei/oră în intervalul 06.01 – 18.00, şi de 1,5 lei pe oră în intervalul 18.01 – 06.00. Tot 2,5 lei pe oră, 24 de ore pe zi, plus TVA, va fi tariful în această zonă pentru unităţile hoteliere, iar pentru riverani, tariful va fi de 80 de lei pe lună cu TVA inclus.
Tariful pentru serviciul de blocare/deblocare autovehiculelor este de 200 de lei. 

 Comentarii
Inchide