Demontarea unui mit: Au dreptul şoferii să le ceară poliţiştilor documente despre radar, orarul de patrulare, certificat de omologare şi altele? [VIDEO]

Autor: ProMotor 15 feb. 2016 Știri auto
Demontarea unui mit: Au dreptul şoferii să le ceară poliţiştilor documente despre radar, orarul de patrulare, certificat de omologare şi altele? [VIDEO]

În ultima perioadă s-a iscat o adevărată dezbatere privind actele pe care şoferii au dreptul, iar poliţiştii obligaţia, să le ceară, respectiv să le prezinte.  Astfel, s-a ajuns la situaţii în care un contravenient îi supune la adevărate interogatorii pe agenţii care l-au oprit, solicitând să vadă tot felul de documente, în încercarea de a scăpa de sancţiune.

„Poliţistul nu este obligat să informeze contravenientul cu privire la cadrul legal în baza căruia acţionează într-un anumit post sau itinerar de patrulare. Agentul constatator nu este obligat să prezinte contravenientului un act privind identitatea, întrucât o persoană fizică nu are competenţa de a legitima un poliţist”, precizează Direcţia Rutieră.

 
Video: Poliţiştii au umor

 

De altfel, şoferii au multe obligaţii şi puţine drepturi. Conducătorul trebuie să stea în maşină şi să pună la dispoziţie toate actele ce-i sunt cerute. Are, însă, dreptul de a nu semna procesul verbal. Dacă totuşi o face, nu înseamnă că îşi recunoaşte fapta. În termenul legal de 15 zile documentul poate fi contestat în instanţă.

Pe scurt, poliţistul nu trebuie să-i arate şoferului niciun document. Certificatele metrologice ale radarului şi ale etilotestului sau imaginile înregistrate de aparatul care măsoară viteza se pot cere doar atunci când se ajunge în instanţă.

Opt din zece contestaţii sunt respinse de judecători ca neîntemeiate. De cele mai multe ori, şoferii spun că nu li s-a explicat ce au greşit sau că agentul care l-a amendat nu s-a prezentat.

VIDEO

 

Dar sunt şi procese pe care şoferii le câştigă. Ei profită de greşeli minore.

„Dacă se greşeşte cu ceva, mă refer la nume, la elementele de identificare ale contravenientului, o cifră din CNP poate să ducă la nulitatea procesului verbal, dar şi dacă este întocmit corect, pot fi invocate motive, prin înscrisuri şi martori, că nu aşa au stat lucrurile. Agenţii constatatori mai fac şi abuzuri,” spune Sorin Sturzu, avocat.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide