Deputaţii au aprobat două ordonanţe de urgenţă privind restituirea taxei de poluare auto

Deputaţii au aprobat două ordonanţe de urgenţă privind restituirea taxei de poluare auto

Autor: Ana Petrescu acum 2 ani Știri

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, două proiecte de lege de aprobare a unor ordonanţe de urgenţă în domeniul restituirii sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme.

Unul din cele două proiecte de lege are ca obiect de reglementare completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.52/2017, „în scopul clarificării unor aspecte legate de procedura de restituire a taxelor prevăzute de respectivul act normativ şi pentru evitarea unor blocaje în procesul de restituire a sumelor”.

Astfel, proiectul de lege prevede modalitatea de lucru în două situaţii de excepţie: lipsa actului doveditor al plăţii pe care trebuie să-l anexeze contribuabilul, situaţie în care organul fiscal central efectuează verificarea existenţei acestuia în baza de date, precum şi situaţia în care autovehiculul pentru care s-a plătit taxa nu a fost înmatriculat de către plătitor, în acest caz contribuabilul nu trebuie să anexeze copiile cărţii de identitate a vehiculului şi a certificatului de înmatriculare.

De asemenea, sunt prevăzute şi termenele în care se restituie sumele stabilite prin hotărâri judecătoreşti definitive, atât în cazul taxelor, cât şi în cazul timbrului de mediu.

Astfel, potrivit OUG, taxa specială pentru autoturisme, taxa pe poluare şi taxa pentru emisiile poluante, precum şi timbrul de mediu se restituie în termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2018.

Camera Deputaţilor a adoptat cu 271 de voturi „pentru” Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.68/2017 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule.

Citeşte articolul complet în Ziarul Financiar

 Comentarii
Inchide