Din 2021 o să ştii de ce revii la Cora

Autor: Alexandru Banu 14 mart. 2018 Știri auto
Din 2021 o să ştii de ce revii la Cora

După ce citim astfel de articole, avem impresia că producătorii de maşini sunt ca nişte profesori vechi care nu ştiu noile metode de predare. Predau după aceleaşi manuale expirate, au aceeaşi metodă incompatibilă cu 2018. Este adevărat că toţi încearcă să ne mai bage pe gât câte o maşină electrică, însă ponderea lor în total este inutilă, iar efortul pare un alibi de marketing. Şi dinamica acestei pieţe de maşini verzi, eco sau cum vreţi să le spuneţi, hibride sau full electrice, e de melc. Oamenii tot benzină şi diesel cumpără şi tot maşinile aşa cum le ştim, le cumpără. Şi treburile cu autonomia sau cu traficul inteligent par nişte subiecte pe care le tot discutăm, dar nu avansăm palpabil. E timpul să ne schimbăm optica mai ales noi consumatorii şi să înţelegem că deasupra capului avem o tonă de spaţiu nefolosit. Pe etaje. De la 1 la etaul 5.000.

Şi asta au început să facă unele companii. Să exploateze aerul şi să construiască maşini zburătoare. Nu Boeing-uri sau Airbus-uri care costă mai mult decât PIB-ul României, ci vehicole micuţe care pot să zboare distanţe decente la preţuri decente, inclusiv costuri de achiziţie decente. Tocmai am văzut acum câteva zile că PAL-V din Olanda a primit derpt de zbor în Europa. Costă 500.000 de euro şi e o maşină care în 10 minute se tansformă în avion. Acum, Larry Page, confondator Google, are o companie care a scos primul concept de avion mic şi cu decolare verticală. Nu-ţi trebuie pistă ca să-ţi iei avânt, e eletric, iar bateriile încărcate complet ţin  100 km. Viteza maximă e 160 km/h. Avionul electric  Noua Zeelandă, prima ţară al cărei guvern chiar colaborează cu americanii pentru dezvoltarea miniavionului. Dacă testele vor fi bune, atunci avionul electric va fi comercializat prima oară în Noua Zeelandă, din 2021.

Acum ne înţelegeţi de ce nu dăm o şansă traficului şi acestei congestii ireversibile până când nişte vizionari nu revoluţionează complet sistemul cu ceva absolut nou? Până la aceste revoluţii, piaţa de maşini rămâne aceeaşi, cu 2 sau minus 3 maşini electrice în plus. E, oricum e bine, nu se poate să schimbi totul peste noapte. Primii paşi s-au făcut, urmează să conştientizăm toţi că nu se face primăvară cu o floare.  

Autor Alexandru Banu

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide