Dinu Patriciu despre biodiesel

Producţia de biodiesel în România nu este profitabilă, din cauza climei şi a calităţii inferioare a materiilor prime, a declarat, vineri, preşedintele grupului Rompetrol.

Dinu Patriciu despre biodiesel Dinu Patriciu despre biodiesel

El a arătat că producţia de materie primă este inconstantă, ca urmare a condiţiilor climaterice, iar importul de biodisel, din Ucraina sau din alte state, reprezintă "cea mai bună variantă".

"Nu este o mare lovitură care să se dea în România, cu biodieselul", a afirmat Patriciu. El a mai spus că biodieselul are avantajul că este neaccizabil şi că, pe de altă parte, capacităţile de rafinare sunt eficiente doar dacă sunt situate pe malul mării. Anterior, Rompetrol a anunţat că va construi o fabrică de biodiesel cu o capacitate de 60.000 tone pe an, până la finalizarea proiectului compania urmând să achiziţioneze, prin licitaţii, o cantitate de 2.000 de tone de biocarburanţi pe lună.

Combustibilul biodiesel este produs din resurse regenerabile - rapiţă, floarea soarelui, porumb - şi se utilizează la motoarele Diesel. Biocombustibilul poate fi amestecat în proporţii diferite cu motorina, pentru a crea un amestec ce se utilizează drept carburant. Biodieselul reduce cu aproape 90% emisiile de dioxid de carbon şi cu 98% pe cele de sulf.

Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Economiei şi Comerţului, companiile care produc şi comercializează motorină şi benzină vor fi obligate să amestece carburanţii cu biocombustibil, proporţia cantităţii din surse regenerabile urmând să crească treptat până în 2010.

Mai multe firme româneşti şi străine au anunţat că vor să producă biocumbustibil pe piaţa românească. Printre acestea se regăsesc grupul portughez Martifer, producătorii de ulei Argus Constanţa şi Ultex Ţăndărei, dar şi firma cu activităţi în domeniul agricol TCE 3 Brazi, din Piatra Neamţ.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.