Doi hackeri şi-au făcut de cap cu un Jeep Cherokee de la distanţă (VIDEO)

Autor: Iulian Dnistran 27 iul. 2015 Știri auto
Doi hackeri şi-au făcut de cap cu un Jeep Cherokee de la distanţă (VIDEO)

Noul Jeep Cherokee are o problemă gravă: sistemul de infotainment Uconnect, care oferă radio, navigaţie prin GPS şi o conexiune WiFi la internet pentru cei din interior, poate fi accesat de la distanţă de hackeri.

„Ok, şi ce-i cu asta?”, s-ar putea să te întrebi. Păi, doi băieţi, Charlie Miller şi Chris Valasek, au profitat de această vulnerabilitate şi, după mai bine de o jumătate de an de muncă, au ajuns la stadiul în care pot controla de la distanţă un Cherokee, folosind doar un laptop conectat la internet.

Toată povestea a fost dezvăluită de publicaţia americană Wired, care a făcut şi un videoclip (pe care îl poţi vedea mai jos). Cei doi hackeri au început prin a controla sistemul de climatizare şi ştergătoarele, dar mai apoi au trecut la lucruri serioase: trecerea transmisiei în punctul mort, oprirea motorului şi modificarea unghiului direcţiei.

E destul de înfricoşător, dacă stai să te gândeşti că maşina ta ar putea fi controlată de la distanţă, sau măcar monitorizată, fără ca tu să ştii. Din fericire, Miller şi Valasek au colaborat cu Chrysler, iar gigantul auto american a publicat o actualizare a softului folosit de sistemul de infotainment Uconnect, care ar trebui să îmbunătăţească securitatea şi să închidă portiţa găsită de hackeri.

Partea proastă este că actualizarea nu se aplică automat, ci trebuie făcută manual cu ajutorul unui stick USB sau la un dealer autorizat. Totodată, meritele celor doi programatori nu au fost recunoscute în mod oficial de Chrysler, ceea ce e cât se poate de incorect, dacă ne întrebi pe noi.

VIDEO:

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide