După 10 ani, au început lucrările la drumul expres Craiova – Piteşti. Când ar trebui să fie gata?

Autor: Cristian Agatie 09 oct. 2019 Știri auto
După 10 ani, au început lucrările la drumul expres Craiova – Piteşti. Când ar trebui să fie gata?

Drumul expres care ar trebui să lege Craiova de Piteşti este unul dintre cele mai discutate şi aşteptate proiecte de infrastructură din România, fiind vital pentru funcţionarea uzinei Ford de la Craiova. Din acest punct de vedere, putem spune că este la fel de important ca şi autostrada care ar trebui să lege Piteşti de Sibiu.

Primele utilaje au apărut pe terenurile expropriate în primăvară şi au început să facă primele lucrări de excavare, decopertare şi terasare. Dacă totul va merge conform planului, oltenii ar putea să circule pe cel mai aşteptat drum în 24 de luni.

În luna august, ministrul Transporturilor Răzvan Cuc îi promitea preşedintelui Ford România, Ian Pearson, că lucrările la mult-aşteptata şosea express vor începe în septembrie. Anunţul vine după ce, în luna mai, acelaşi ministru, împreună cu Liviu Dragnea, tăia panglica şantierului pentru realizarea drumului expres Craiova-Piteşti. Atunci, utilajele au dispărut de pe şantier de a doua zi, lăsând în urmă cele câteva borduri  deasupra cărora fusese tăiată panglica.

De atunci au mai existat amânări şi explicaţii haioase, precum cea cu agricultorii care au cerut „să nu înceapă în forţă lucrările”. „Au venit agricultorii care ne-au cerut să amânăm lucrările, să nu începem în forţă lucrările, pentru că au nevoie de timp să îşi strângă recoltele pe care am înţeles şi noi la vremea respectivă că sunt plantate pe fonduri europene. (…) Practic vorbim acum de prima etapă dintr-un şantier. Cea de pregătire a terenului de fundare şi a fundaţiilor pentru aşternerea terasamentelor straturilor de formă şi altor elemente ale drumului”, a explicat pentru Digi24 Alin Şerbănescu, purtător de cuvânt al CNAIR.

Primele două tronsoane ale drumului de mare viteză însumează 57 de kilometri şi ar trebui să ofere o alternativă sigură şi rapidă la actualul drum Craiova – Slatina. Pentru a face joncţiunea cu autostrada A1, mai este nevoie de finalizarea unui tronson, între Coloneşti (Olt) şi Piteşti. Acesta a fost sos la licitaţie în luna august, nefiind încă desemnat un câştigător.

Drumul expres Craiova – Piteşti va avea patru benzi de circulaţie (două benzi pe sens) şi va ocoli oraşele de pe traseu, Balş şi Slatina.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult
Pro Motor

Comentarii
Inchide