Elon Musk rămâne doar CEO. Se retrage din funcţia de preşedinte al Tesla

Elon Musk se retrage din funcţia de preşedinte al Tesla

Elon Musk rămâne doar CEO. Se retrage din funcţia de preşedinte al Tesla Elon Musk rămâne doar CEO. Se retrage din funcţia de preşedinte al Tesla

Elon Musk se retrage din funcţia de preşedinte al Tesla după ce a ajuns la un acord cu SEC prin care renunţă la funcţia de preşedinte şi va plăti 20 mi­lioane dolari, în timp ce o altă tranşă de 20 milioane dolari va fi achitată de compania Tesla.

Problema lui Musk vine după ce în august a anunţat, pe Twitter, că are finanţarea asigurată şi se gândeşte să delisteze compania, la un preţ per acţiune de 420 dolari, în vreme ce în piaţă era în jurul a 300 dolari. 

Imediat după anunţ, acţiunile au crescut puternic, însă detaliile ce au urmat au sugerat unor investitori că mişcarea nu era atent planificată, neexistând în niciun moment siguranţa reali­zării unei astfel de tranzacţii. 

În acest moment, capitalizarea bursieră a Tesla este de 45,17 mi­liarde dolari, după ce vineri acţiunile au scăzut cu 13,9%. Aprecierea Tesla rămâne una im­presionantă în ultimii şase ani, respectiv de aproape 900%.

Tesla a depăşit la acest capitol, al valorii de piaţă, producători auto cu tradiţie de zeci de ani, însă marea problemă a companiei, adusă în discuţie mai ales de pesimiştii şi criticii metodelor lui Musk, rămâne producţia insuficientă pentru a emite pretenţii de adevărat jucător global pe piaţa auto. 

Mai mult, producători mari precum Mercedes au anunţat că pregătesc modele electrice, ceea ce s-ar putea transpune imediat într-o competiţie crescândă pentru compania americană. 

Compania se tran­zacţionează acum în jurul lui 260-270 dolari per acţiune, cea mai mare valoare fiind atinsă în vara lui 2017, atunci când atingea peste 380 dolari.  

Elon Musk deţine aproximativ 20% din Tesla, echivalentul a 33,7 milioane de acţiuni Tesla, reprezentând un portofoliu în valoare de 9 miliarde dolari. 

Averea sa este în jur de 20 miliarde dolari, acesta deţinând un pachet important şi în cadrul Solar City, intrată în curtea Tesla, şi SpaceX, prin care oferă ieşiri în spaţiu la preţuri mult mai mici decât oferea industria până de curând. SpaceX este estimată în acest moment la 24 miliarde dolari, după ultima rundă de finanţare. 

 

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.