ESP-ul devine obligatoriu pentru maşinile vândute în Europa

Uniunea Europeană a anunţat că sistemul ESP devine obligatoriu pentru toate maşinile noi vândute pe continent.

ESP-ul devine obligatoriu pentru maşinile vândute în Europa ESP-ul devine obligatoriu pentru maşinile vândute în Europa

Cu toate că această directivă era aşteptată de câţiva ani buni, acum a devenit în final oficială: oricare maşină nouă vândută pe teritoriu european va trebui să aibă ESP (Electronic Stability Program) ca dotare standard. 

Sistemul de control al stabilităţii ESP este un program bazat pe senzori care analizează, de 25 de ori pe secundă, traiectoria maşinii raportat la direcţia pe care şoferul o dă acesteia. În momentul în care computerul de bord sesizează că autovehiculul nu mai respectă trasa dorită de conducătorul auto, reduce cuplul motor transmis roţilor. În cazul în care această soluţie nu este suficientă pentru recuperarea trasei, ESP-ul frânează individual roţile în încercarea de a stabiliza maşina. Clipul explicativ de mai jos îţi va arăta cum. 

Până în momentul de faţă, 84% dintre autovehiculele comercializate în Europa au ESP. Noua lege este deocamdată aplicabilă maşinilor de pasageri şi utilitarelor uşoare (de până la 3,5 tone), dar va fi extinsă, începând cu anul viitor, şi la vehicule mai mari. 

De la apariţia sa (1995) şi până acum, ESP-ul a prevenit 190.000 de accidente şi a salvat nu mai puţin de 6.000 de vieţi în ţările europene, conform UE. 

 

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.