Express Park: Sistemul automat de parcare pentru Los Angeles

Autor: Dan Vache 09 oct. 2012 Știri auto
Express Park: Sistemul automat de parcare pentru Los Angeles

Totul a început când edilii Los Angeles-ului au hotărât să pună capăt problemei locurilor de parcare şi a traficului îngreunat. Astfel, Departamentul de Transport din Los Angeles a demarat procesul de instalare a 10.000 de automate de parcare de ultimă generaţie pentru a demara proiectul. Acestora li se alătură o reţea wireless de senzori inseraţi în asfalt, cu rol în monitorizarea şi transmiterea de informaţii exacte asupra disponibilităţii locurilor de parcare.

Programul denumit Express Park va utiliza şi o serie de indicatoare amplasate pe mai multe artere din centrul Los Angeles-ului, care vor ghida eficient şoferii către locurile libere de parcare. Sistemul a fost testat într-o zonă aglomerată din centrul oraşului american, cu o suprafaţă de 7 km2. Acesta va încorpora tehnologii moderne precum un sistem revoluţionar de automate de parcare, senzori instalaţi pe locurile de parcare şi un sistem de ghidare în timp real către zonele cu locuri disponibile

Cum funcţionează toate acestea? Procesul este simplu: senzorii din asfalt detectează dacă există sau nu maşini parcate pe locurile de parcare, după care transmit datele către un sistem central de management. De acolo, datele pot fi accesate de şoferi prin intermediul unei aplicaţii pentru smartphone-uri, denumită Parker, aceştia beneficiind de indicaţii pentru a putea ajunge cât mai repede la locul respectiv. Mai mult, participanţii la trafic pot beneficia de informaţii cu privire la cât îi va costa să parcheze într-o anumită zonă. Sistemul calculează automat numărul de locuri disponibile şi regleză taxa de parcare astfel: când sunt ocupate puţine locuri de parcare, taxa va fi scăzută, iar când numărul de locuri de parcare ocupate creşte, la fel o face şi valoarea taxei.

Cu acest program, administraţia din LA are fixate o serie de obiective printre care se numără şi îmbunătăţirea fluxului de maşini din centrul Los Angeles-ului, creşterea numărului de locuri de parcare cu 10-30% pe fiecare arteră, reducerea numărului de maşini care „se plimbă” în căutarea unui loc de parcare precum şi scăderea gradului de poluare a aerului. 

PENTRU O DESCRIERE MAI AMĂNUNŢITĂ A SISTEMULUI EXPRESS PARK, ACCESAŢI MATERIALELE VIDEO DE MAI JOS

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide