Facelift de 2013 pentru Dodge Durango. Va aduce Fiat această maşină în Europa?

Autor: Oraan Mărculescu 01 apr. 2013 Știri auto

O nouă generaţie Dodge Durango a fost lansată în 2011, fiind o ofertă foarte interesantă pentru cei care doreau un pachet cât mai complet: SUV sportiv, dimensiuni generoase, trei rânduri de scaune, dotări multe, preţ rezonabil.

Recent, la Salonul Auto New York 2013, a venit rândul unui facelift pentru acest model, care, fără a apela la modificări substanţiale, reuşeşte să facă maşina atractivă în peisajul SUV-urilor americane, în primul rând prin accentuarea caracterului agresiv al părţii frontale.

De asemenea, faceliftul presupune şi adoptarea ideii cu lumini LED pentru faruri, dar mai ales pentru marginile stopurilor, maşina având o personalitate distinctă noaptea. În plus, pachetul R/T subliniază pedigree-ul sportiv al mărcii, prin accesorii bine definite.

În interior, planşa de bord a lui Dodge Durango mizează pe un stil familiar, consola fiind dotată standard cu un touchscreen de 5 inci sau opţional cu unul de 8,4 inci, în timp ce indicatoarele de bord clasice sunt acum grupate pe un display TFT.

Interesantă ideea comutatorului pentru cutia de viteze automată, care ocupă acum foarte puţin spaţiu pe tunelul central, înlocuind maneta clasică.  Pe volan există acum padele pentru schimbarea secvenţială a treptelor, iar designul general al volanului este mult mai bine adaptat ideii de sportivitate, plasarea numeroaselor butoane pe el fiind mai intuitivă decât înainte.

Odată cu faceliftul, Dodge Durango promite un nivel mai bun al calităţii materialelor şi asamblării, precum şi noi tapiţerii şi combinaţii. Cele trei rânduri de scaune pot fi îmbrăcate în piele Nappa perforată în echiparea de top R/T, iar scaunele din faţă pot fi şi ventilate. Opţional, bancheta de pe rândul doi poate fi înlocuită cu două scaune ”captain’s chairs”.

Din punct de vedere tehnic, pentru piaţa americană Dodge Durango este oferit cu două motorizări potente: un V6 Pentastar de 3,6 litri şi 290 CP, cuplat cu o cutie automată cu 8 trepte, respectiv un V8 HEMI de 5,7 litri şi 360 CP, cu sistem de dezactivare a unui rând de cilindri, cuplat, de asemenea, cu o cutie automată cu 8 trepte.

Versiunea de bază are tracţiune pe puntea spate, opţional fiind disponibilă şi tracţiunea integrală AWD. Pentru versiunea V8 este disponibil standard un sistem de tracţiune integrală special conceput, cu o cutie de transfer având trepte de reducţie mai lungi, concepute atât pentru uz offroad, cât mai ales pentru tractarea de remorci grele, de până la 3,5 tone.

Rămâne de văzut dacă grupul Fiat, care controlează Chrysler-Dodge, va aduce Durango în Europa, apelând la un rebadging după modelul lui Fiat Freemont (care e un Dodge Journey cu siglă Fiat). Marea problemă ţine de adaptarea unui motor diesel competent, dat fiind interesul publicului european pentru acest tip de motorizare în cazul marilor SUV-uri.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide