Faruri (şi) mai inteligente marca BMW

BMW lansează tehnologii noi pentru faruri. Este vorba despre funcţii noi - "Dynamic Light Spot" pentru iluminarea activă a persoanelor sau animalelor de pe carosabil sau din apropierea lui, "Glare-free high beam assistant" care protejează ochii pasagerilor din maşinile care circulă din sens opus

Faruri (şi) mai inteligente marca BMW Faruri (şi) mai inteligente marca BMW

Riscul ca un pieton să fie rănit grav sau fatal pe timp de noapte sau la apus este de patru ori mai mare decât în timpul zilei. Asta deoarece accidente grave din timpul nopţiii au ca principală cauză recunoaşterea târzie a animalelor sau persoanelor aflate pe carosabil. "BMW Dynamic Light Spot" este o nouă funcţie a farurilor BMW care va fi oferită standard maşinilor care vor fi echipate cu Night Vision. Această nouă funcţie va concentra fluxul de lumină al farurilor pe silueta unei persoane sau chiar a unui animal, ajuntând şoferul să o observe şi să acţioneze în consecinţă.


Farurile convenţionale îi permit unui şofer o vizibilitate cuprinsă între 50 şi 85 de metri iar acest lucru nu înseamnă neapărat că acesta va vedea cu siguranţă siluetele din această rază de vizibilitate. Mai mult, testele au dovedit faptul că la apus, un şofer poate să recunoască o siluetă umană de la doar 29 de metri. Astfel, viteza maşinii ar trebui să fie foarte mică pentru ca şoferul să poată reacţiona la timp, pentru că la 80 km/h sunt necesari aproximativ 63 de metri pentru a opri.


Cine vede mai devreme, reacţionează mai repede şi astfel lumina proiectată de noua funcţie a farurilor de la BMW va ajuta la câştigarea de timp preţios pentru reacţiile şoferului. "Dynamic Light Spot" va folosi senzorii în infraroşu ai sistemului Night Vision şi dacă detectează o siluetă de animal sau persoană într-o rază de 100 metri în faţa maşinii va proiecta spre această o rază puternică de lumină care va atenţiona şoferul. În timpul testelor din perioada de dezvoltare a acestui sistem, pe drumurile publice, a rezultat o medie de un obiect periculos de pe carosabil iluminat în fiecare oră de "Dynamic Light Spot". Luminile speciale pentru acest sistem sunt LED-uri foarte puternice şi sunt montate în locul farurilor de ceaţă astfel că "Dynamic Light Spot" nu necesită echiparea maşinii cu faruri full-LED.


Un alt sistem nou de la BMW este "Glare-free high beam assistant". Acest sistem va fi o completare a asistentului de fază lungă care deja poate fi montat pe modelele BMW ce se comercializează acum. După cum bine ştiţi deja, acesta porneşte sau opreşte automat faza lungă dacă drumul este liber sau dacă detectează faruri sau stopuri din sens opus sau de pe sensul de rulare al maşinii.


BMW nu a anunţat când şi cum va fi oferit "Glare-free high beam assistant" dar acesta va folosi senzorii amplasaţi în spatele oglinzii retrovizoare central. Oprirea automată a fazei lungi nu se va mai efectua ca până acum. Această nouă funcţie a farurilor inteligente va recunoaşte poziţia maşinilor care vin din sens opus şi va "masca" faza lungă în dreptul lor până ce maşina trece prin dreptul autovehiculului respectiv. Desigur, asitentul de fază lungă o va opri dacă maşina în care vă aflaţi ajunge din urmă o maşină de pe sensul de drum pe care vă aflaţi. "Glare-free high beam assistant" este capabil să recunoască maşini, camioane, motociclete şi chiar biciclişti. Aceştia vor fi feriţi de faza lungă fără a fi orbiţi şi foarte important fără ca şoferul maşinii echipate cu acest sistem să fie privat total de beneficiile rulării cu faza lungă în zone în care iluminarea stradală lipseşte cu desăvârşire.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.