Ferdinand Piech a demisionat „cu efect imediat” din funcţia de conducere de la Volkswagen

Autor: Andrei Ştirbu 28 apr. 2015 Știri auto

Game of Thrones în grupul VAG! Omul care a creat practic ceea ce înseamnă Volkswagen în modernitate a fost înlăturat din conducerea companiei în urma unei lupte pentru putere demnă de un film. Au votat împotriva sa reprezentanţii salariaţilor, ai guvernului şi chiar propriul văr. După mai mult de două decenii în care a câştigat luptele pentru putere din interiorul Volkswagen, Ferdinand Piech, preşedintele consiliului director, a fost în cele din urmă înfrânt de actualul CEO, Martin Winterkorn.

Toată lumea l-a susţinut pe Winterkorn. Piech a demisionat, iar odată cu el şi soţia sa, aflată şi ea în boardul de conducere al companiei.

Demisia lui Piech, nepotul în vârstă de 78 de ani al inventatorului legendarului Volkswagen Beetle, Ferdinand Porsche, a reprezentat o adevărată surpriză având în vedere că acesta reuşise anterior să-i îndepărteze pe toţi executivii cu care intrase în conflict, inclusiv pe succesorul ales de el însuşi, Bernd Pischetsrieder.

Piech a iniţiat conflictul în momentul în care a declarat pentru revista germană Der Spiegel că nu-l mai susţine pe Winterkorn, considerat multă vreme succesorul lui Piech. De această dată se pare că Piech a calculat greşit. Încercarea sa de a scăpa de Winterkorn a stârnit nemulţumirea comitetului director al Volkswagen, acesta votând pentru susţinerea CEO-ului. Directorii de top ai VW s-au reunit şi l-au declarat pe Winterkorn „cel mai bun CEO posibil“ pentru VW. „Membrii comitetului director au decis că, având în vedere evoluţiile din ultimele săptămâni, încrederea mutuală necesară pentru o cooperare de succes nu mai există“, se arată într-o declaraţie a comitetului, preluată de Forbes.

Problemele lui Piech cu Winterkorn sunt legate de performanţele din ce în ce mai proaste ale companiei în SUA, dar şi de faptul că germanii nu au fost capabili să replice succesul Loganului şi să fabrice o maşină low-cost, care să le permită să domine pieţele emergente şi să realizeze profituri mari, aşa cum face Renault cu Dacia. Iată că, totuşi, restul companiei a considerat că actualul CEO are încă resursele necesare pentru a ţine Volkswagen pe direcţia cea bună.

Evident, lucrurile nu se vor termina aici, pentru că Piech este cunoscut pentru capacitatea sa formidabilă de a reveni din situaţii extrem de defavorabile. Până la urmă, el este cel care a adus Volkswagen pe profit acum 20 de ani, când compania era înglodată în datorii, iar viitorul ei era sumbru.

Articolul complet, pe zf.ro

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide