”Fermoarul de autostradă” - avem nevoie de aşa ceva în România?

În România avem câteva sute de kilometri de autostradă, iar până la finalul deceniului guvernele ne promit că s-ar putea să ajungem chiar la o mie de kilometri de autostrăzi. Wow. Dar acum intervine întrebarea: cât de util cred guvernanţii că ar fi următorul utilaj? Atenţie, politicieni, video-ul următor necesită un IQ ridicat pentru a înţelege despre ce e vorba!

Cine se întreabă ce poate însemna ”fermoarul de autostradă” trebuie să ştie că nu e o denumire ştiinţifică sau oficială, ci o poreclă găsită de şoferii americani pentru un nou utilaj care a apărut pe autostrăzile din SUA.

Ideea este foarte simplă şi se referă la benzile de circulaţie reversibile. Ce sunt acestea? Sunt o soluţie elegantă (dar inutilă la noi...) de a decongestiona traficul, în general pe arterele unde sunt mai mult de două benzi de circulaţie pe sens.

Citat din legislaţia românească: ”Când deasupra benzilor de circulaţie sunt instalate dispozitive care emit semnale roşii şi verzi, acestea sunt destinate semnalizării benzilor cu circulaţie reversibilă. Semnalul roşu, având forma a doua bare încrucişate, interzice accesul vehiculelor pe banda deasupra căreia se găseşte, iar semnalul verde, de forma unei săgeţi cu varful în jos, permite intrarea vehiculelor şi circulaţia pe acea bandă”.

Ar fi minunat dacă am avea aşa ceva pe ruta Bucureşti - Constanţa, în sezonul estival, sau pe Valea Prahovei, în aproape orice weekend. Din păcate, nu avem şosele şi autostrăzi care să permită aplicarea ideii de mai sus (deşi, pe DN1, la intrarea în Bucureşti, nu ar fi rău să se aplice acest principiu dimineaţa şi seara...).

Americanii, însă, au autostrăzi cu mai mult de două benzi pe sens, iar ”fermoarul de autostradă” e mai mult decât un dispozitiv cu semnale roşii şi verzi. E un utilaj care poate muta un gard de despărţire a benzilor astfel încât să permită ca, pe un sens, să fie o bandă suplimentară pe care se poate circula într-un anumit sens.

De ce i se spune ”fermoar”? Următorul video va răspunde la întrebare:

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.