Foamea i-a scos în stradă, Ceauşescu i-a băgat cu bastoanele în case

Peste noapte au făcut prăpăd prin birourile de partid

Foamea i-a scos în stradă, Ceauşescu i-a băgat cu bastoanele în case Foamea i-a scos în stradă, Ceauşescu i-a băgat cu bastoanele în case

Revolta de la Braşov a izbucnit atunci când muncitorii din Secţia 440 „Matriţe” a întreprinderii de autocamioane Steagul Roşu ar fi trebuit să îşi primească salariul, dar au primit doar jumătate din bani, unii chiar deloc, spune istoricul Marius Oprea, de lnstitutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului.

Acum 30 de ani, muncitorii de la întreprinderea de autocamioane din Braşov, revoltaţi din cauza faptului că au primit în fişele de lichidare a statului de plată unii chiar zero lei, au decis să înceteze lucrul. În noaptea de 14 spre 15 noiembrie 1987, către dimineaţă, au ieşit în curtea întreprinderii, după care au pornit, în marş, către Consiliul Judeţean de partid Braşov. Au intrat înăuntru, au distrus însemnele partidului şi chiar un tablou foarte mare a lui Nicolae Ceauşescu, instituţia fiind pavoazată pentru că, în acea zi erau alegeri. Revolta braşovenilor a avut ecouri în întreaga lume. Practic, a fost primul semn că nu este adevărată teoria potrivit căreia mămăliga nu explodează. Ea a fost reprimată cu cruzime de autorităţi, la momentul respectiv. 62 dintre muncitori au fost, ulterior, condamnaţi la locul de muncă, dar şi deportaţi din oraş, unii până în decembrie 1989”, a declarat istoricul Marius Oprea.

CITEŞTE MAI DEPARTE AICI POVESTEA REALĂ ŞI FASCINANTĂ A REVOLTEI DE LA STEAGUL

Sursă: rfi.ro

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.