Ford testează tehnologia maşinilor interconectate pentru cât mai puţine opriri la semafor

Autor: Marius Vişan acum 2 ani Știri

Imaginaţi-vă o lume în care intersecţiile aglomerate nu înseamnă opriri la semafor. O lume în care singura oprire este cea de la destinaţie.

Ford testează un nou mod în care tehnologia maşinilor interconectate ar putea să ne apropie de  această lume ideală, inspirându-se din modul în care oamenii îşi fac loc prin mulţime încetinind sau accelerând pentru a evita să se lovească unii de alţii. Toate acestea fără să fie nevoiţi să se oprească efectiv.

Sistemul Intersection Priority Management (IPM) – ale cărui capabilităţi sunt demonstrate în această săptămână pe străzile din Milton Keynes (Marea Britanie) ca parte a programului UK Autodrive, finanţat de guvernul britanic – îşi doreşte să fluidizeze traficul şi să elimine opririle inutile la intersecţii, îmbunătăţind astfel siguranţa şi eficienţa maşinilor.

„Ştim că intersecţiile şi semafoarele pot să fie un stres permanent pentru mulţi şoferi”, spune Christian Ress, supervizor Driver Assist Technologies în cadrul Ford Research and Advanced Engineering. „Cu ajutorul tehnologiei care interconectează maşinile, demonstrată în această săptămână, putem să vizualizăm o lume a viitorului în care maşinile sunt mult mai conştiente de prezenţa celorlalte automobile din jur şi de situaţia punctuală în care se află. Acest lucru permite o colaborare inteligentă între maşini pe şosele şi în zonele intersecţiilor”.

Şoferii îşi petrec, în medie, două zile pe an aşteptând culoarea verde la semafor. Şi intersecţiile nu sunt doar frustrante: aici se petrec până la 60% dintre accidentele rutiere. Pe lângă faptul că economiseşte timp, evitarea opririi în intersecţii poate să economisească şi carburant în contextul în care şoferii nu mai frânează şi accelerează în intersecţii.

 Comentarii
Inchide