Frâna cu vid, invenţia care micşorează substanţial distanţele de frânare. VIDEO

Autor: Iulian Dnistran 16 iun. 2015 Știri auto
Frâna cu vid, invenţia care micşorează substanţial distanţele de frânare. VIDEO

Distanţele de frânare ale maşinilor obişnuite ar putea fi micşorate substanţial dacă ideea de frână cu vid a suedezilor de al Autoliv va ajunge pe maşinile de serie.

Denumită „frâna Torricelli”, după italianul Evangelista Torricelli, care a inventat barometrul, invenţia suedezilor foloseşte o placă de metal care se lipeşte de suprafaţa de rulare şi încetineşte maşina prin forţa vidului. Cu alte cuvinte, e o bucată de metal care aspiră, cu foarte multă putere, drumul.

Conform Jalopnik, forţa exercitată de placă depăşeşte 1.300 kgf, ceea ce duce la o micşorare a distanţei de frânare cu aproximativ 40% atunci când e folosită împreună cu sistemul standard de frânare a maşinii.

Deocamdată, prototipul e gândit să funcţioneze până la 70 km/h, fiindcă la viteze mai mari s-ar putea să ai probleme cu organele interne din cauza forţelor exercitate.

Potrivit celor de la Autoliv, frâna Torricelli funcţionează pe suprafeţe uscate, umede şi acoperite cu gheaţă, însă e greu de spus cum s-ar comporta pe drumuri imperfecte, cu gropi şi dâmburi.

VIDEO:

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide