Frâna de mână manuală este pe cale de dispariţie: Cele mai multe maşini noi au frână de parcare electronică

Autor: Cristian Agatie 18 sept. 2019 Știri auto
Frâna de mână manuală este pe cale de dispariţie: Cele mai multe maşini noi au frână de parcare electronică

Frâna de mână este pe cale de dispariţie, 70 la sută dintre modelele noi fiind oferite exclusiv cu frână electronică de parcare, potrivit unui studiu realizat de Car Gurus. Mai mult, o serie de producători, cum sunt Jaguar, Land Rover, Lexus, Mercedes sau Porsche au eliminat complet frâna de parcare manuală de pe toate modelele din gamă.

Un studiu similar, desfăşurat anul trecut, a relevat că 37% dintre modelele noi mai dispuneau de frână de parcare manuală, ceea ce înseamnă că procesul se accelerează. Introdusă iniţial în 2001 pe BMW Serai 7, frâna de parcare electronică a trecut rapid de la statutul de noutate la cel de normă a industriei. Sistemului îi lipseşte feedback-ul tactil al frânei de mână tradiţionale, dar aduce şi beneficii, fiind mai comod, mai sigur şi mai compact.

Pe lângă avantaje, însă, frâna de parcare electronică aduce şi o complexitate tehnologică nedorită, fiind încă o tehnologie care se poate defecta. Iar înlocuirea motoarelor electrice care acţionează saboţii de frână în cazul sistemului electronic sunt destul de scump de înlocuit, în cazul în care cedează (şi de obicei acest lucru se întâmplă inevitabil pe parcursul vieţii maşinii).

Pentru cei pasionaţi de conducere, mai există un dezavantaj, pentru că niciodată nu vei putea iniţia un derapaj controlat cu butonul frânei electronice. Cu timpul, această manevră va fi o artă pierdută odată cu ultimele generaţii de şoferi care au folosit-o.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult
Pro Motor

Comentarii
Inchide