Francezii refuză "Taxa pe carbon" prin referendum

La francezi se poate: adoptarea unei taxe pentru emisiile de CO2 a fost supusă unui referendrum în Franţa. Iar francezii şi-au spus cuvântul - noua taxă nu va mai fi adoptată în 2010.

Francezii refuză "Taxa pe carbon" prin referendum Francezii refuză "Taxa pe carbon" prin referendum

Încă de anul trecut, în Franţa s-a dezbătut mult introducerea unei taxe pe carbon, al cărei rol era de a-i face pe şoferi să reducă emisiile de CO2 şi consumul general de carburant.

În teorie, datorită faptului că Franţa şi-a luat angajamentul în faţa Uniunii Europene de a-şi reduce emisiile de gaze poluante de patru ori până în 2050, primul pas s-a numit taxa pe carbon, care ar fi trebuit adoptată în 2010.

Această taxă urma să afecteze nu mai puţin de 40 de milioane de automobilşti francezi, care ar fi trebuit să scoată din buzunar, anual, circa 300 euro. Ceea ce ar fi însemnat o sumă de 8 miliarde de euro pe an strânsă la buget şi care urma să fie folosită pentru ajutorarea companiilor în dificultate din cauza crizei economice.

Concomitent, pe masa preşedintelui Nicolas Sarkozy se afla şi un proiect de creştere a preţurilor la carburanţi, pentru a-i constrânge pe automobilişti să utilizeze cât mai puţin maşinile sau să se orienteze către maşini cât mai puţin poluante.

Însă, în Franţa, asociaţiile non-guvernamentale, cum ar fi diversele asociaţii ale consumatorilor sau automobiliştilor, nu există degeaba. Aşa încăt noua taxă a fost demascată drept un "TVA verde", impus fără o bază reală, într-un context economic dificil, iar creşterea preţului la carburanţi un lucru anticonstituţional.

În plus, studii efectuate de aceste asociaţii non-guvernamentale au arătat lacune grave, prin care o mare parte dintre poluatorii importanţi erau scutiţi de la această taxă (pe motiv de criză economică) - aşa încât, în jur de 93% din poluarea cu CO2 ar fi urmat să nu fie taxată!

Presiunea publică a dus la realizarea unui referendum naţional, în urma căruia francezii au decis că nu vor o "taxă de carbon". Ceea ce a însemnat şi abandonarea oficială a acestui proiect de către guvern. Cel puţin deocamdată.

Unul dintre argumentele aduse de opoziţia franceză a fost că un asemenea sistem nu poate fi aplicat strict pentru Franţa, fiind nevoie de un program susţinut şi gândit în toată Uniunea Europeană. Aşa încât acum se pare că mingea a fost pasată la Bruxelles, unde subiectul unei taxe pe carbon la nivel european va intra în dezbatere undeva prin anul 2013.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.