[GALERIE FOTO] Rescue – Cea mai tare maşină de intervenţii. Motor V8 de 6.0 litri care dezvoltă 400 CP şi un cuplu maxim de 600 Nm

Autor: Adrian Mihălţianu 24 oct. 2013 Știri auto

 

 

În cadrul Salonului Auto Bucureşti şi Accesorii 2013, compania românească Ghe-O Motors a lansat conceptul Rescue, o maşină capabilă să ajungă în cele mai inaccesibile locuri din România,  atunci când vieţile oamenilor sunt puse în pericol.

UPDATE: Pentru a afla mai multe informaţii despre cel mai “forţos” autoturism de teren destinat intervenţiilor, denumit Rescue, am stat de vorbă cu Cristian Vlad, responsabil pentru design-ul şi proiectarea acestui concept românesc.

Acest mastodont pe patru roţi, pe care aţi avut ocazia să-l admiraţi la Salonul Auto Bucureşti şi Accesorii 2013, a luat naştere din dorinţa lui Cristian Vlad, responsabil pentru design şi proiectare, şi a partenerului său, Bogdan Oprea, şeful BGS şi deţinătorul companiei GHE-O Motors. Aceştia au vrut să creeze un autovehicul capabil să facă faţă situaţiilor extreme şi pentru a salva cât mai multe vieţi omeneşti. 

Cu o investiţie de aproximativ 500.000 euro, suportată de Bogdan Oprea, şi cu o echipă de mecanici iscusiţi, ideea celor doi a fost pusă in practică, reieşind, aşadar, o maşină de intervenţii pregătită pentru orice.

Pentru Galerie Foto click aici

Inainte de a intra in producţie, maşina a fost testată timp de un an prin noroaie, pe drumuri forestiere şi in diferite zone greu accesibile, unde multe autovehicule 4×4 nu reuşesc să ajungă. La proiectarea maşinii au ajutat atât piloţii de offroad cât şi unităţile de pompieri, care, după cum ştim cu toţii, au cele mai bune cunoştinţe şi experienţă in cazul salvarii de vieţi, in situaţii de urgenţă.

Rescue vine dotat şi cu şenile care pot fi montate in doar o jumătate de oră, putând trece, astfel, peste orice obstacol. Pentru a salva un număr mai mare de oameni (până la 20), maşinii i se poate ataşa şi o sanie, care poate pluti, cu 9 locuri.

Pentru stingerea incendiilor, Rescue poate transporta un rezervor de 650 litri de apă, montat sub scaune. In dotarea sa mai intră şi două motopompe de mare presiune. Pentru a face faţă incendiilor de mari proporţii, maşina poate fi dotată cu până la 10 motopompe, care pot fi montate la o distanţă de 200 metri, pentru a extrage apa situată pe o rază de 2 kilometri.

Sub capotă, Rescue ascunde un motor LS2 V8 de 6.0 litri care dezvoltă 400 CP şi are un cuplu maxim de 600 Nm. Folosit in condiţii extreme, acesta are o autonomie de 100 km, consumul mediu teoretic fiind 30 litri/100 km. Compania GHE-O Motors oferă şi o versiune mai economică, dotată cu un motor diesel de 218 CP, ce va fi disponibilă numai la comandă.

Şasiul, pe care stă caroseria din aluminiu, este construit inhouse şi a fost proiectat sa reziste la cele mai solicitante aplicatii. Pentru asta, inginerii au apelat la materiale ce se folosesc şi in producţia maşinilor de circuit.

Mastodontul de 400 CP are un preţ de 119.000 euro fără TVA. In schimb, versiunea diesel de 218 CP, disponibilă numai la comandă, costă 79.000 euro fără TVA.

Nu puţine au fost şi sunt ocaziile în care am văzut la TV ştiri în care ni se prezintă oameni rămaşi fără adăposturi în mijlocul iernii, oameni care îşi aşteaptă sfârşitul înconjuraţi de apă, copii şi bătrâni care rămân fără alimente, oameni la care nu ajunge nimeni pentru că natura poate fi uneori nemiloasă.

În ultimii ani, dezastrele naturale izolează vieţi peste tot în România, iar sute de oameni rămân prinşi în ghearele naturii. În iarna lui 2012, zăpezile au avut în unele locuri peste 10 metri, sute de case au fost acoperite de zăpezi şi toate utilajele existente au fost depăşite de ninsorile abundente.

Pentru a trece peste aceste obstacole, GHE-O a lansat în premieră în România în cadrul târgului SAB & Accesorii 2013 un nou concept ce este destinat salvării de vieţi, denumit Rescue – o maşină pe cât de ireală la prima vedere pe atât de atent construită, pentru a da randament în orice situaţie şi în orice condiţii meteo.

Rescue este soluţia ideală pentru: transport, suport medical, stingerea incendiilor, aceasta intervenind în diverse situaţii pentru care nu existau soluţii.

Rescue este un concept românesc, proiectat şi creat în România de brand-ul românesc GHE-O. Din punct de vedere tehnic, RESCUE este un automobil cu caroserie autoportantă, are 11 locuri, dimensiuni de 5.200/2.700/2.390 şi o greutate de 3,2 tone. Este capabil săt ransporte aproximativ  o tonă de apă pentru stingerea incendiilor şi beneficiază de două motopompe de mare presiune.

Conceptul este dotat cu şenile pe roţile din spate, portbagaj pliabil, o targă medicală cu acces pe uşa laterală, sistem plug, terratrip GPS. De asemenea există şi multiple posibilităţi de  personalizare.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide