Glasul blindat al roţilor de teroare (galerie foto)

Produsă la comandă şi expusă la Sinaia

Glasul blindat al roţilor de teroare (galerie foto)
Glasul blindat al roţilor de teroare (galerie foto)

 


Dacă aţi avut ocazia vreodată să treceţi prin gara Sinaia (locul în care a fost asasinat I. G. Duca, preşedinte al Consiliului de Miniştri, în 29.12.1933) sigur aţi văzut expusă maşina cu roţi de tren, care stă exact lângă peronul pe unde circulă trenurile. Este vorba de un autovehicul blindat marca Skoda VOS, fabricat în 1948, cara a aparţinut Anei Pauker. 

Acest model a fost conceput exclusiv pentru transportul demnitarilor, doar că cel cu care se plimba Ana Pauker era adaptat pentru a circula pe şine (drezină), era blindat cu placi de plumb şi cântarea aproximativ cinci tone.

Până să ajungă la Sinaia, drezina-limuzină a stat la Feteşti până în 2007, de unde a fost trasportată la Mogoşoaia pentru reabilitare. 

Se presupune că parbrizul a fost spart în 1949, la Roşiori-de-Vede, în timpul unui atentat împotriva liderului comunist. Se pare că maşina blindată a rezistat atacului cu un pistol-mitralieră, Ana Pauker scăpând nevătămată din acest incident. Dupa asta, drezina nu a mai fost folosită niciodată.

Skoda VOS este o maşina de lux produsă în Cehoslovacia între 1949 şi 1952. Maşina era preferata liderilor politici şi militari de rang superior din Cehoslovacia. Ea nu a fost niciodată vândută publicului larg.

GALERIE FOTO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.