GM, Ford şi Chrysler - ajutaţi de guvernul USA

După două audieri, în care preşedinţii celor trei mari concerne auto americane au cerut cumulat 34 de miliarde de dolari pentru a supravieţui crizei mondiale, congresul american şi Casa Albă le-au satisfăcut doar jumătate din cerinţe. Cu nişte condiţii aspre.

GM, Ford şi Chrysler - ajutaţi de guvernul USA GM, Ford şi Chrysler - ajutaţi de guvernul USA

Astfel, banii nu le vor fi acordaţi din rezerva guvernamentală, ci din împrumutul de 25 de miliarde USD aprobat mai demult, destinat dezvoltării de tehnologii nepoluante. Din cei 15 miliarde de dolari, GM şi Chrysler vor beneficia de 11 miliarde, în timp ce Ford a declarat că mai are resurse pentru a rezista cu ajutor mai mic.

Mâna întinsă de autorităţile americane este valabilă până în martie, când administraţia Obama va fi instaurată complet. Aceeaşi mână, însă, i-a urecheat serios pe cei trei moguli, care s-au văzut forţaţi să renunţe la multe dintre beneficii (bonusuri extravagante sau avioane personale), iar în martie urmează analiza la sânge a unui raport concret: "să vedem ce aţi făcut cu banii!".

Votul final asupra deciziei urmează să aibă loc marţi 10 decembrie. Însă CNN a realizat deja un sondaj referitor la oportunitatea ajutorului primit de cei trei mari constructori auto americani, în urma căruia a reieşit că 60% dintre americani nu sunt de acord cu acest lucru.

Tot în aceste zile a fost făcut public un studiu care, practic, îngroapă cele trei mărci americane. Acesta relevă faptul că maşinile americane nu sunt cumpărate de publicul tânăr, care este mai atras de produsele japoneze şi europene. Congresul a ţinut seama de acest studiu şi le-a recomandat celor trei să se adapteze rapid cerinţelor pieţei.

În condiţiile în care The Big Three se bazau până acum în principal pe vânzarea maşinilor cu motoare mari şi neeconomice, precum şi pe pick-up-uri full-size, este posibil să asistăm la o preluare a companiilor auto americane de către chinezi?

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.