Greenpeace: ”biocombustibilii nu sunt ecologici”

Cei de la Greenpeace trag un semnal de alarmă relativ la intenţiile Europei de a înlocui treptat combustibilii petrolieri cu biocombustibili obţinuţi din plante. Asociaţia ecologistă a realizat şi un studiu cu nişte concluzii tulburătoare.

Greenpeace: ”biocombustibilii nu sunt ecologici” Greenpeace: ”biocombustibilii nu sunt ecologici”

În ultimii ani, Europa a fost principalul continent în care guvernele şi politicienii au pus un mare accent pe producerea a cât mai mult biocombustibil. Un lucru care, la prima vedere, poate părea benefic pentru reducerea poluării produse de motoarele maşinilor, însă nu şi în opinia celor de la Greenpeace.

Specialiştii Greenpeace au realizat un studiu recent în 9 ţări europene, prelevând eşantioane de biodiesel de la diverse staţii de pompare şi analizându-le în laboratoare speciale, pentru a vedea care este compoziţia acestor combustibili aşa-zis ecologici. Iar rezultatele sunt departe de a fi optimiste.

Cei de la Greenpeace spun că majoritatea covârşitoare a biodieselului din staţiile europene este realizat din culturi de plante cu un înalt grad de emisii de CO2, cum ar fi soia, ulei de palmier sau rapiţă - singurul avantaj al acestor plante ţine de lipsa emisiilor nocive precum noxe, monoxid de carbon sau particule.

Însă Greenpeace atrage atenţia asupra efectelor colaterale, cu un efect dezastruos asupra ecosistemului: culturile intensive ale acestor plante duc la o degradare accentuată a solului, iar cererea în creştere înseamnă şi defrişări masive ale pădurilor, pentru a le transforma în teren arabil - ceea ce duce la o scădere a capacităţii naturale a biosistemului de a procesa dioxidul de carbon din atmosferă, deci la creşterea efectului de seră.

Mai mult, culturile de plante pentru biocombustibili riscă să reducă suprafaţa culturilor de plante destinate alimentaţiei populaţiei, deci există un risc foarte crescut de generare a unei crize alimentare. Nu în ultimul rând, tehnologiile şi utilajele agricole folosite înseamnă un consum mare de combustibili fosili la ora actuală.

Prin urmare, Greenpeace încearcă să preseze guvernele europene, şi nu numai, de a-şi schimba planurile de prioritizare a biocombustibililor în favoarea unor surse de energie cu adevărat regenerabile, cum ar fi soarele, vântul sau energia geotermală - vezi mai multe detalii în raportul Greenpeace Energy [R]evolution.

CREDEŢI CĂ BIOCOMBUSTIBILII CONTRIBUIE LA REDUCEREA POLUĂRII?

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.