Grevă generală la metrou săptămâna viitoare. „Hotărârea e luată”

Autor: Mediafax 15 nov. 2018 Știri auto
Grevă generală la metrou săptămâna viitoare. „Hotărârea e luată”

Ion Rădoi, preşedintele Sindicatului Liber Metrou, a declarat, pentru MEDIAFAX, că în urma şedinţei avute după greva de avertisment de joi, s-a stabilit ca greva generală să aibă loc săptămâna viitoare, marţi sau miercuri, între orele 4:00 şi 16:00.

„Da, (s-a decis, n.r.) continuarea acţiunii. S-ar putea să nu fie chiar luni, dar marţi sau miercuri, pentru că trebuie să ţinem cont de minimul 48 de zile lucrătoare şi am luat în calcul. Dar dacă avem foc continuu, aveam lejer 48 de ore pentru luni. Se pare că interpretarea juridică… nu contează tipul de unitate, ci conform celor încadrate pe săptămâni de lucru. Sigur (fac grevă, n.r.) între 4:00 şi 16.00. Noi am hotărât deja azi, am stabilit, după ce s-a terminat greva de avertisment. Urmează să informăm opinia publică în care dintre zile, în funcţie de mobilizarea noastră. Hotărârea e luată”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Ion Rădoi, preşedintele Sindicatul Liber Metrou.

Precizările vin după ce Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM) a declanşat o grevă de avertisment joi, între orele 04:00 – 06:00, iar, în această perioadă, trenurile de metrou nu au circulat. Societatea de Transport Bucureşti (fost RATB) a scos, joi, în traseu liniile de tramvai, troleibuz şi autobuz începând cu ora 4 dimineaţa, ca urmare a grevei de avertisment anunţată de angajaţii Metrorex, în vederea asigurării serviciului public de transport la nivelul Capitalei.

Consiliul General al USLM a respins, luni, ultima ofertă de creştere salarială lansată de Metrorex şi a decis să continue conflictul de muncă, anunţând că va declanşa greva de avertisment joi, între orele 4 şi 6 dimineaţa.

Acceptarea majorărilor salariale cerute de sindicaliştii de la Metrou, care au delanşat conflictul de muncă, ar duce la o creştere a preţului biletului la 4 lei, de la 2,5 lei pentru o călătorie, a declarat miercuri seara, ministrul Transporturilor, Lucian Şova. „Aşa ceva nu poate fi acceptat”, a spus ministrul, care i-a avertizat pe sindicalişti că fiecare oră care trece fără a fi semnat contractul colectiv de muncă înseamnă o scădere de un procent din majorările salariale convenite.

Şova îi acuză pe sindicalişti şi pe liderul sindical Ion Rădoi de şantaj. Ministrul a mai spus că Rădoi vinde sindicaliştilor iluzii, solicitând, în cadrul negocierilor, o creştere salarială de 42%. O asemenea creştere salarială este ilegală, susţine Şova, pentru că ar trebui corelată cu creşterea productivităţii.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Tags:



Comentarii
Inchide