Guvernul ne ia toţi banii. 3.000 de lei e cel mai scump RCA

Autor: Gandul.info 02 nov. 2016 Știri auto
Guvernul ne ia toţi banii. 3.000 de lei e cel mai scump RCA

Executivul a adoptat, miercuri, Hotărârea de Guvern privind stabilirea nivelului maxim al primelor de asigurare în cazul RCA, incluzând în anexă şi tarifele pentru autovehiculele electrice, omise în proiectul publicat de Ministerul Finanţelor, săptămâna trecută, Proiectul de aprobare a Hotărârii de Guvern nu a figurat iniţial pe ordinea de zi, fiind introdus pe ordinea de zi suplimentară. Tarifele de primă maxime se vor aplica de către societăţile de asigurare pe o perioadă de şase luni de la intrarea în vigoare a Hotărârii Guvernului, scrie Gandul.info.

„Tarifele de primă maxime ce urmează să fie aplicate de către societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie auto au fost adoptate de Guvern la propunerea ASF. Tarifele de primă maxime se vor aplica de către societăţile de asigurare care practică asigurarea RCA o perioadă de şase luni de la intrarea în vigoare a Hotărârii Guvernului. Societăţile de asigurare vor aplica în această perioadă de şase luni tarifele de primă notificate anterior datei de intrare în vigoare a prezentei hotărâri fără a depăşi tarifele de primă maxime prevăzute în actul normativ”, a anunţat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.

Hotărârea va intra în vigoare în zece zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Săptămâna trecută, Ministerul Finanţelor a publicat proiectul de Hotărâre de Guvern care fixează preţurile maxime pentru poliţele asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA), stabilite de către ASF în urma consultărilor cu asociaţiile transportatorilor şi cu societăţile de asigurări, proiectul fiind avizat de Consiliul Concurenţei.

Potrivit proiectului supus dezbaterii publice de Ministerul Finanţelor, la autoturisme prima maximă variază între 547 lei şi 3.087 lei, în funcţie de capacitatea cilindrică a maşinii şi vârsta şoferului, iar la autovehicule pentru transport de marfă prima este între 749 lei şi 2.979 lei, la persoane fizice. La persoane juridice, prima maximă la autoturisme este cuprinsă între 885 lei şi 1.285 lei, iar la autovehicule de marfă între 943 lei şi 7.534 lei.

Astfel, Tariful cel mai mare pentru poliţele RCA este de 3.087 de lei pentru maşinile cu capacitatea cilindrică de peste 2.500 de cmc, conduse de şoferi a căror vârstă este sub 25 de ani, în timp ce, la pol opus, preţul cel mai scăzut este de 541 lei pentru maşinile cu capacitea cilindrică cuprinsă între 1.200 şi 1.400 cmc, conduse de şoferi a căror vârstă depăşeşte 60 de ani.

VEZI AICI LISTA COMPLETĂ A TARIFELOR

”Actul normativ are în vedere situaţia deosebită apărută în urma unei disfuncţionalităţi a pieţei asigurărilor obligatorii auto din România, precum şi a situaţiilor financiare dificile ale unor societăţi din piaţă, aspecte care au generat o evoluţie ascendentă a primelor medii pe piaţă”, arăta Ministerul Finanţelor într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului MF, proiectul de HG instituie un mecanism de control al pieţei asigurărilor obligatorii auto din România, prin stabilirea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a tarifelor de primă maxime pe categorii de vehicule, tarife ce urmează a fi aplicate de către societăţile de asigurare RCA.

Reamintim că ASF a aprobat, pe 17 octombrie, raportul de determinare a preţurilor maxime privind poliţele de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA).

Noile tarife nu au fost, însă, agreate de reprezentanţii service-urilor auto care susţin că în timp ce tarifele au scăzut cu 40% pentru transportatori, au crescut cu 31% pentru persoanele fizice faţă de luna septembrie. Preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI), Cristian Muntean, a declarat, pentru Gândul, că „aceste costuri ar fi trebuit reduse undeva între 25 şi 30 de procente pentru toate aceste categorii” în condiţiile în care comisionul brokerilor a scăzut peste jumătate, daunele au scăzut oficial cu 3%, iar ASF a dat un ordin prin care firmele de asigurări nu mai sunt obligate să aibă reprezentanţă în fiecare reşedinţă de judeţ a ţării, ceea ce se traduce într-o diminuare semnificativă a costurilor de administrare a asiguratorilor.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide