Hackerii şi computerele de bord – studii de siguranţă

Cercetătorii americani au descoperit că maşinile din ce în ce mai computerizate pot fi uşor sparte de hackeri, care pot manipula sistemele electronice sau chiar frânele.

Hackerii şi computerele de bord – studii de siguranţă Hackerii şi computerele de bord – studii de siguranţă

Pe măsură ce maşinile noastre devin tot mai computerizate atacurile informatice pot devine din ce în ce mai periculoase. La această concluzie au ajuns cercetătorii americani la o conferinţă pe teme de securitate din Oakland, California. Conform PC World, cercetătorii au reuşit să intre în softul unităţii de comandă a automobilelor şi să manipuleze funcţiile de bază.

În urma unui test făcut pe aeroportul Blaine Washington cercetătorii au reuşit să dezactiveze complet frânele unui automobil în timp ce un şofer încerca disperat să oprească maşina. De asemenea, la fel de uşor se poate declanşa dereglarea vitezometrului, încuierea uşilor, setarea climatizării pe temperaturi extreme, sau schimbarea parametrilor de funcţionare a motorului.

Din fericire pentru noi nu este încă un pericol. Hackerii trebuie să posede abilităţi foarte avansate de spargere a softurilor şi este absolut necesară montarea unui dispozitiv care să emită wireless de la bordul maşinii către un alt computer. Dar cercetătorii trag un serios sistem de alarmă că lansarea aplicaţiilor wireless pentru maşini şi alte forme de conectivitate vor necesita implementarea unor bariere solide împotriva atacurilor informatice.

O altă descoperire făcută de Universitatea din California este că mulţi producători nu au nici un fel de protocoale de securitate pentru updatarea softurilor şi au reuşit să introducă o aplicaţie denumită "Self-destruct" care în 60 de secunde, anunţate prin bip-uri secvenţiale, oprea motorul şi încuia uşile.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.