Hennessey Venom GT este cea mai rapidă maşină de serie din lume

Autor: Adrian Mihălţianu 26 feb. 2014 Știri auto

Hennessey Venom GT, adică supersportiva americană care deţine recordul mondial de cea mai rapidă maşină de serie cu două locuri în sprintul 0-300 km/h, a depăşit recordul stabilit de Bugatti Veyron Super Sport în 2010 şi a devenit, astfel, cea mai rapidă maşină din lume, cu o viteză maximă de 435,31 km/h.

Recordul a fost înregistrat pe pista de aterizare de la Centrul Spaţial Kennedy deţinut de NASA, dar, cu toate acestea, nu a fost omologat de Guinness World Records din două motive: maşina nu a parcurs pista în ambele direcţii (pentru că tipii de la NASA nu au fost de acord cu asta) şi pentru că regulile Guinness spun că o maşină trebuie să fie produsă în cel puţin 30 de exemplare ca să fie considerată „de serie”, iar Venom GT va fi produs în doar 29 de exemplare. Ghinion.

„Ok, şi care-i acceleraţia?”

Fondatorul companiei, John Hennessey, a spus că au vrut să meargă în ambele direcţii, dar că NASA nu a permis asta. „Nu a fost uşor să ajungem la NASA. A fost un proces care a durat doi ani”, a completat Hennessey.

Neînfricatul care a îndrăznit să urce la volan a fost Brian Smith, fost pilot de teste pentru producătorul de anvelope Michelin. El spune că maşina ar fi putut merge şi mai repede dacă ar fi avut la dispoziţie o pistă mai lungă – cea de la Centrul Kennedy are o lungime de doar 5,18 km, iar la capăt are iarbă şi un şanţ.

„Când vezi că nu mai merge, o bagi în Rachetă”

Dacă până acum nu ai rămas gură-cască, atunci trebuie să ştii că maşina creată de compania lui John Hennessey, care are un V8 biturbo de 7,0 litri ce produce nu mai puţin de 1.244 CP şi 1.565 Nm, a accelerat de la 32,1 km/h (20 mile/oră) până la 193,1 km/h (120 mile/oră) în doar 7,71 secunde, iar apoi până la 354 km/h (220 mile/oră) a mai avut nevoie de încă zece secunde.

Deşi e (semi)oficial mai rapid decât un Bugatti Veyron Super Sport, Hennessey Venom GT nu e văzut de creatorul său ca fiind un rival pentru racheta pe patru roţi numită Veyron. „Sunt maşini complet diferite”, spune americanul. „Scopul nostru nu e să fie doar cea mai rapidă, ci şi cea mai uşoară (maşină – n.a.). Chestia aia (Veyronul) e un Bentley GT, o maşină confortabilă”, a completat John Hennessey. Iar noi suntem de acord cu el.

AMERICA! Bine, doar pe jumătate, că mai sunt şi nişte bucăţi de Lotus pe acolo…

În 2010, un Bugatti Veyron Super Sport a devenit cea mai rapidă maşină din lume, cu o viteză maximă de 434,29 km/h, obţinută ca medie după două ture ale circuitului de teste Ehra-Lessien din Germania.

Dovada recordului obţinut de Hennessey Venom GT, în clipul de mai jos:

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide