Hibrizi şi maşini electrice omologate în România

Doar 2 din 10.000 de maşini sunt automobile hibrid sau electrice în România, dovedind că românii nu se prea înghesuie, sau nu au stimulente, să conducă “verde”.

Hibrizi şi maşini electrice omologate în România Hibrizi şi maşini electrice omologate în România

Maşinile hibrid sau electrice sunt la fel de rare ca şi supercar-urile în România, conform unui raport solicitat de MEDIAFAX, pe şoselele româneşti sunt omologate 4 automobile electrice şi 750 hibrid. Dacă luăm în calcul faptul că doar Porsche a vândut oficial în ultimii 2 ani 200 exemplare (fără a lua în calcul cele aduse de particulari, care sunt cel puţin la fel de multe) putem să ne imaginăm că în România este mai exclusivist să conduci un automobil eco, decât un supercar.

Cele patru automobile electrice sunt însă din câte ne putem da seama automobile artizanale. Unul din modelele menţionate este un Oltcit înmatriculat în Argeş care are un motor de 9kw şi reprezintă opera unor pasionaţi. Ar mai fi un automobil Jeamean (greşeală de redactare sau iarăşi un proiect local) un Peugeot şi un Opel. În funcţie de cum se va dezvolta infrastructura este însă posibil să vedem şi maşini electrice asamblate de constructorii consacraţi pe străzile româneşti, dar nu mult prea repede.

La capitolul vehicule hibride stăm ceva mai bine, dar nu extraordinar, fiind vorba de 750 unităţi. Cei mai populari hibrizi în România sunt cei de lux, reprezentaţi de gama Lexus - RX450h, GS450h şi LS600h - totalizând 422 unităţi. Urmează Toyota cu al ei Prius (220 exemplare) şi Honda prin Civic Hybrid şi Insight, 61 exemplare împreună.

Care sunt cauzele interesului slab manifestat de români pentru hibrizi? Stimulentele slabe pe care statul le oferă, sau mai bine zis taxele mici percepute pentru automobile echivalente ca preţ, dar mult mai puternice. În viitor se pare că există o iniţiativă de a stimula acest segment, cu banii proveniţi din vânzarea "certificatelor verzi".

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.