Hyundai ix35 cu pilă de hidrogen va intra în producţia de serie

Autor: Iulian Dnistran 28 sept. 2012 Știri auto

La Salonul Auto Paris 2012 Hyundai a anunţat că va începe producţia în serie a SUV-ului ix35 cu sistem de propulsie cu pilă de hidrogen. Sud-coreeni vor să construiască 1.000 de maşini până în 2015, iar apoi să continue cu o serie de încă 10.000 de exemplare.

Oficialii Hyundai au declarat că SUV-ul lor va fi primul vehicul cu pilă de hidrogen produs în serie. Şi e adevărat, dacă ne gândim că o altă maşină cu pilă de hidrogen care se comercializează deja, Honda FCX Clarity, a fost vândută în aproximativ 200 de exemplare.

Avantajul maşinilor cu pilă de hidrogen în locul unui motor termic e clar: nu există emisii poluante. Tot ce iese pe ţeava de eşapament sunt vapori de apă sau aburi.

În acelaşi timp, există şi un dezavantaj, la fel de clar. Deocamdată, reţeaua de staţii de alimentare cu hidrogen este limitată la doar câteva unităţi, majoritatea dintre ele fiind în statul California din Statele Unite ale Americii.

Hyundai ix35 are o pilă de hidrogen care produce curent electric din hidrogen, curent care alimentează apoi un set de baterii litiu-polimer. În cele din urmă, curentul din baterii ajunge la un motor electric care propulsează maşina.

Spre deosebire de alte maşini care nu produc emisii poluante, cum ar fi cele electrice – care au nevoie de perioade lungi pentru a li se încărca bateriile şi nu pot parcurge prea mulţi kilometri, rezervorul de hidrogen al SUV-ului poate fi umplut în câteva minute şi dă o autonomie de 588 de kilometri.

Performanţele modelului ix35 cu pilă de hidrogen sunt similare celor ale modelului cu motor termic. Acceleraţia de la zero până la 100 km/h e gata în 12,5 secunde, iar viteza maximă este de 160 km/h.

Hyundai a anunţat că a semnat deja contracte cu câteva autorităţi locale din Suedia şi Danemarca pentru a închiria o serie de SUV-uri ix35 cu pilă de hidrogen către flotele municipale.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide