Idee ecologică: recuperarea energiei de la pietoni şi maşini

Cum ar fi să produci energie în timp ce mergi, fie pe jos, fie cu maşina sau alt mijloc de transport? Nu e o idee SF, ci una bazată pe principiul piezoelectric, după cum ne arată specialiştii americani.

Idee ecologică: recuperarea energiei de la pietoni şi maşini Idee ecologică: recuperarea energiei de la pietoni şi maşini

Cum poate fi generată energia electrică? Prin apăsare. Credeţi că e o glumă? Nicidecum, e vorba de principiul piezoelectric: transformarea vibraţiilor în electricitate, prin intermediul cristalelor piezoelectrice. Iar acum, o echipă de designeri americani de la General Electric propun adaptarea acestei idei la scară mare, în special în mediul urban.

Mai concret, proiectul lor presupune instalarea unor aşa-numite plăci piezoelectrice în trotuare şi carosabil, în special în zonele pietonale aglomerate şi în locurile unde trec foarte multe maşini. Presiunea exercitată de un pie pieton, respectiv o maşină pe o astfel de placă piezoelectrică ar fi suficientă pentru generarea unei cantităţi de energie electrică, aceasta putând fi stocată în baterii care să alimenteze diverşi consumatori.

Chiar dacă vorbim de o cantitate de energie electrică foarte mică generată de un pieton la trecerea peste o astfel de placă, pe parcursul unei zile, câteva mii sau zeci de mii de pietoni ar putea genera energie suficientă pentru alimentarea câtorva becuri pentru iluminatul public, de exemplu. În cazul maşinilor, majoritatea semafoarelor din intersecţii ar putea fi alimentate graţie maşinilor care trec prin intersecţiile respective.

Din punct de vedere tehnologic, lucrurile stau destul de simplu: în partea superioară a trotuarului sau carosabilului este prevăzută o bandă specială, sub care este plasată una din cauciu, al cărei principal rol este de a proteja plăcile piezoelectrice de dedesubt. Acestea conţin, practic, un număr foarte mare de cristale piezoelectrice, energia electrică produsă de acestea fiind stocată în baterii litiu-ion.

Ideea nu este nouă, dar specialiştii americani consideră că acum chiar are şanse să fie aplicată în realitate. Se pare că unele metropole din America deja sunt interesate să testeze viabilitatea unui astfel de proiect, mai ales că investiţiile nu sunt foarte mari, iar beneficiile de ordin ecologic ar putea fi imense.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.