În 2013, Goodwood Festival of Speed împlineşte 20 de ani

Autor: Iulian Dnistran 19 apr. 2013 Știri auto

Goodwood Festival of Speed este cunoscut drept cel mai mare festival european dedicat maşinilor şi pasionaţilor de maşini, iar în 2013 a ajuns la ediţia cu numărul 20. Pentru a sărbători două decenii de existenţă a festivalului, anul acesta pe domeniul Goodwood din comitatul britanic West Sussex se vor reuni cele mai importante apariţii din fiecare an al festivalului.

Cel mai mare actor al ediţiei din acest an va fi, însă, legendarul Porsche 911, care în 2013 împlineşte 50 de ani. Pentru a sărbători jumătate de secol de 911, piesa arhitectonică centrală va fi dedicată coupe-ului german. În anii trecuţi, piesa centrală a omagiat marca Lotus (2012), 50 de ani de Jaguar (2011) şi 100 de ani de Alfa Romeo (2010).

Ca în fiecare an, evenimentul principal al festivalului este cursa de urcare cu lungimea de 1,87 km, pe care îşi vor încorda muşchii o mulţime de maşini noi, maşini clasice, dar şi concepte. Printre acestea se vor număra vehicule cu motoare cu aburi, maşini fără motoare şi dragstere istorice care vor face şi burnouturi spectaculoase în faţa clădirii Goodwood House.

Mai mult, organizatorii evenimentului din acest an speră că noua maşină-rachetă Bloodhound SSC va fi prezentă pe domeniul Goodwood în timpul Festivalului Vitezei din 2013, înainte de a fi trimisă în Africa de Sud pentru a încerca să bată recordul de viteză la sol. Potrivit datelor tehnice publicate pe site-ul oficial al proiectului, noul Bloodhound SSC e capabil de o viteză maximă de 1.690 km/h şi poate ajunge de la zero până la 1.600 km/h în 42 de secunde.

Pe lângă faimoasa cursă de urcare, la Goodwood se va organiza şi o probă de raliu, la care vor participa cele mai cunoscute maşini de raliuri din istorie, dar şi unii dintre cei mai cunoscuţi piloţi de raliuri în viaţă.

Un alt punct de atracţie al festivalului de anul acesta este concursul de eleganţă Cartier Style et Luxe, unde unele dintre cele mai elegante maşini din lume vor fi jurizate pe acorduri de muzică jazz.

Cum a început totul

În 1936, cel de-al nouălea Duce de Richmond, Freddie March, a organizat primul eveniment de motorsport de la Goodwood. Un grup restrâns de pasionaţi ai mărcii Lancia au participat atunci la o cursă de urcare în maşinile lor. Ducele a fost un amator al pilotajului şi a devenit cunoscut după ce a câştigat Dubla de 12 ore de la Brooklands în 1930. Mai târziu, a ajuns să proiecteze caroserii de maşini sport şi avioane, ajutat de cunoştinţele sale de inginer.

12 ani mai târziu, în 1948, se deschidea oficial circuitul de la Goodwood. La inaugurarea din 18 septembrie au participat 85 de piloţi şi peste 15.000 de spectatori, pentru a susţine prima cursă profesională postbelică din Marea Britanie, după ce circuitul de la Brooklands fusese închis în 1939 din cauza celui de-al Doilea Război Mondial.

În 1993, nepotul celui de-al nouălea Duce de Richmond, actualul Earl of March and Kinrara, a organizat prima ediţie a evenimentului Goodwood Festival of Speed. Atunci, în prima zi a festivalului, 25.000 de vizitatori au admirat cele câteva maşini expuse, deşi în aceeaşi zi se desfăşura cursa de 24 de ore de la Le Mans.

„Chiar nu îmi vine să cred că organizăm Festivalul Vitezei de 20 de ani deja; timpul a zburat pur şi simplu! Nu am fost foarte sigur că cineva va fi interesat să vină la primul nostru eveniment, în 1993. Noi ne-am aşteptat la aproximativ 5.000 de oameni şi au venit peste 25.000! Astăzi, festivalul atrage peste 185.000 de spectatori entuziaşti şi pasionaţi, fapt la care nu m-aş fi putut gândi în 1993. Cred că pot spune cu certitudine că evenimentul nu va dispărea prea curând!”, a declarat Lord March, fondatorul Goodwood Festival of Speed.

În 2013, Festivalul Vitezei de la Goodwood se desfăşoară în perioada 12-14 iulie pe domeniul Goodwood din comitatul West Sussex, Regatul Unit al Marii Britanii.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide