În cât timp se prescriu amenzile de circulaţie

Una dintre situaţiile cu care majoritatea dintre noi ne-am lovit măcar ...

În cât timp se prescriu amenzile de circulaţie În cât timp se prescriu amenzile de circulaţie

 


Una dintre situaţiile cu care majoritatea dintre noi ne-am lovit măcar o dată până acum, ca şofer, ca pasager în mijloace de transport în comun sau în alte circumstanţe, este primirea unei amenzi. În acest caz mulţi se gândesc dacă să plătească sau nu aceste amenzi, aşa că Ziarul Libertatea încearcă să lămurească sitaţia în privinţa prescrierii acestor amenzi. 

Conform unor sesizări venite de la cititorii ziarului există unele administraţii financiare care le cer să plătească amenzile de circulaţie, deşi au trecut mai mult de cinci ani de la aplicarea lor. 

Legea spune astfel: 

CAPITOLUL VII Prescripţia dreptului de a cere executarea silită şi a dreptului de a cere restituirea

ART. 215 Începerea termenului de prescripţie

(1) Dreptul organului de executare silită de a cere executarea silită a creanţelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept.

(2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) se aplică şi creanţelor provenind din amenzi contravenţionale.

Asta probabil că o ştiaţi deja, dar noutate pe care cei de la Libertatea.ro o aduc este aceea că dacă între timp eşti notificat în scris pentru plata amenzii, atunci termenul de prescripţie de cinci ani începe de la data ultimei notificări, şi nu de la data aplicării amenzii. Astfel termenul de prescripţie poate fi prelungit la nesfârşit.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.