ITP expirat 2019. Ce rişti dacă eşti prins cu ITP-ul expirat?

Să circuli în 2019 cu o maşină având ITP expirat este o abatere foarte gravă, dat fiind că înmatricularea maşinii este suspendată automat pe perioada în care maşina nu are ITP valabil. Şoferii riscă astfel atât amendă pentru conducerea cu ITP expirat, cât şi amendă pentru conducerea cu un autovehicul neînmatriculat.

ITP expirat 2019. Ce rişti dacă eşti prins cu ITP-ul expirat? ITP expirat 2019. Ce rişti dacă eşti prins cu ITP-ul expirat?

Inspecţia Tehnică Periodică (ITP) este obligatorie pentru toţi proprietarii de autovehicule, iar după ce aceasta expiră şoferul nu are voie să conducă maşina pe drumuri publice, riscând sacţiuni dure dacă este prins de Poliţie. În 2019, prima inspecţie tehnică periodică va rămâne la trei ani pentru autoturismele noi, la un interval de doi ani pentru maşinile cu o vechime de până în 12 ani şi la fiecare 12 luni pentru cele mai vechi de 12 ani. 

Informaţii despre sancţiunile primite de către şoferi pentru ITP expirat

Conducerea unui autovehicul fără ITP valabil echivalează cu conducerea unui autovehicul neînmatriculat. Şoferii prinşi în trafic cu autoturisme cu ITP expirat vor fi amendaţi, se vor confisca plăcuţele cu numerele de înmatriculare, iar maşinile nu vor mai putea fi deplasate decât împinse sau pe platformă. Mai mult, pentru ca suspendarea înmatriculării să înceteze, inspecţia tehnică periodică trebuie făcută la RAR, nu la orice staţie ITP.

Suspendarea încetează automat la data la care vehiculul trece o nouă inspecţie tehnică periodică. Certificatul de înmatriculare şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare se restituie proprietarului de către poliţia rutieră, la încetarea suspendării înmatriculării vehiculului. 

Amenda pentru ITP expirat

Conducerea pe drumurile publice a unui automobil cu ITP expirat poate aduce sancţionarea cu cel puţin 9 şi cel mult 20 de puncte de amendă. La valoarea din 2019 a punctului de amendă, care este de 145 de lei, asta înseamnă o amendă cuprinsă între 1.305 şi 2.900 de lei.

Ceea ce este mai grav este că amenda pentru conducerea cu ITP expirat şi cea pentru conducerea cu înmatricularea suspendată se pot cumula. Astfel, legislaţia prevede introducerea unei sancţiuni similare pentru circularea cu maşinile a căror înmatriculare a fost suspendată. Prin urmare, în cazul expirării ITP-ului, un şofer care foloseşte în continuare autoturismul riscă nu una, ci două amenzi între 1.305 şi 2.900 de lei. Amenda cumulată este, astfel, cuprinsă între 2.610 şi 5.800 de lei.

 

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.