Julia, maşina de lemn adusă de români la Frankfurt 2015. VIDEO

Printre multiplele lansări de la Frankfurt, am ajuns la un moment dat la un stand în care trona o maşină... din lemn. Mare ne-a fost surpriza să aflăm că era rodul muncii unor cetăţeni români!

Julia, maşina de lemn adusă de români la Frankfurt 2015. VIDEO Julia, maşina de lemn adusă de români la Frankfurt 2015. VIDEO

Julia, aşa se numeşte maşina cu caroserie de lemn adusă de Szabo Peter la Salonul Auto de la Frankfurt. Peter a lucrat vreme de trei ani la această maşină, undeva lângă Târgu Mureş, iar rezultatul atrăgea atenţia în standul unei companii germane de servicii electronice ultra-avansate: nu vezi în fiecare zi o maşină din lemn într-un stand de tehnologie de ultimă generaţie!

Povestea maşinii e simplă, pe măsura celui care a creat-o: din pasiune faţă de lucrul în lemn, dar şi faţă de mecanică, Peter s-a apucat să lucreze din lemn de frasin o caroserie care seamănă cu elegantele cabriolete sport ale perioadei interbelice. Pe dedesubt se află un şasiu creat de mâna lui Matyus Csaba, iar punţile au fost preluate de pe un Ford Taunus. Pe deasupra, lemnul este şlefuit şi lăcuit, senzaţiile tactile fiind deosebite. Designul a fost gândit cap-coadă tot de Peter Szabo şi transformat în 3D de către Zsolt Csaba, maşina fiind rezultatul unei munci de echipă.

Tot de pe Fordul Taunus a fost preluat şi motorul V6, de pe un Ford Probe au fost luate scaunele, care au fost retapiţate şi adaptate formei maşinii de către un alt artizan, tot din Târgu Mureş, în timp de parbrizul a fost preluat de pe un Mercedes-Benz Cobra - a fost nevoie de trei încercări pentru ca pabrizul să fie tăiat cum trebuie, fără a se mai sparge.

Piele Nappa, lucrată artizanal de un meşter din România

Peter a adăugat apoi partea de electronică de la firma de navigaţie germană, dar şi câteva elemente de rafinament, cum ar fi capota motorului care se ridică hidraulic, acţionată de la un buton din bord. 

Maşina nu este încă complet gata, Szabo Peter dorind să continue amenajarea compartimentului motor şi izolarea acestuia, pentru ca Julia, aşa cum se numeşte cabrioletul (semn de respect faţă de soţia artizanului) să poată circula pe roţile proprii fără nicio problemă. Evident, este şi nerăbdător să găsească un client pentru creaţia sa, care a reuşit, iată, să atragă atenţia unei companii germane de înaltă tehnologie. 

Noi îi dorim succes şi sperăm să vedem varianta complet finisată la următorul salon auto, pentru că merită!

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.