La Cluj au ajuns primele autobuze cu wifi, camere video şi sistem audio de informare a nevăzătorilor

Autor: Andreea Tobias 12 apr. 2018 Știri auto
La Cluj au ajuns primele autobuze cu wifi, camere video şi sistem audio de informare a nevăzătorilor

Primele 15 autobuze dotate cu wifi, camere video interior şi exterior, trapă pentru landouri bebeluşi, dar şi un sistem audio, în premieră, de informare a nevăzătorilor aflaţi în staţii au fost puse, joi, în circulaţie la Cluj, transmite corespondnetul MEDIAFAX.

Directorul Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca, Liviu Neag, a declarat, la prezentarea autobuzelor, că noile autobuze costă peste 300.000 de euro bucata şi sunt dotate cu motoare Euro 6, care au cel mai scăzut grad de poluare

”Am pus în circulaţie 15 autobuze articulate de tip Mercedes, de ultimă generaţie, cu motoare Euro 6, cel mai scăzut grad de poluare, au un consum redus de carburant, costul unuia fiind de peste 300.000 de euro. Noile autobuze au 18 metri lungime, sunt dotate cu aer condiţionat, wifi, camere video interior şi exterior, trapă pentru cărucioare rulante, folosite de persoanele cu dizabilităţi, dar şi pentru landouri de bebeluşi. În premieră, sunt echipate cu un sistem audio de informare a nevăzătorilor aflaţi în staţii. Este instalat un difuzor audio la exteriorul primei uşi din faţă de unde o voce va anunţa la intrarea în staţie numărul liniei şi direcţia spre care se îndreaptă. În plus, în interior, autobuzele sunt dotate cu panouri care afişează succesiv staţiile de transport în comun”, a spus Neag.

Potrivit acestuia, noile autobuze au 144 de locuri, din care 39 pe scaune, şi urmează să deservească liniile lungi din oraş.

Primarul Emil Boc a declarat, la rândul său, că, pentru Primăria clujeană, creşterea confortului clujenilor în mijloacele de transport în comun reprezintă una dintre cele mai importante priorităţi.

”Dorim să modernizăm flota de transport public, să prioritizăm transportul în comun din oraş şi să oferim condiţii civilizate. În luna mai vom avea primele autobuze electrice, avem o comandă de până la 40 astfel de autobuze, şi se derulează o procedură de licitaţie pentru achiziţionarea a 22 de tramvaie şi a altor 60 de autobuze şi troleibuze. Transportul public reprezintă viitorul mobilităţii urbane a Clujului. Vrem să construim un oraş pentru clujeni, pentru cetăţeni, nu pentru maşini”, a spus Boc.

Odată cu introducerea în circulaţie a noilor autobuze din dotarea parcului auto al CTP vor fi scoase, treptat, din trafic autobuzele mai vechi.

La nivelul municipiului Cluj-Napoca sunt 40 de linii de autobuz şi 22 de linii de transport metropolitan, spre localităţile limitrofe.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide