Legislaţie nouă pentru vehicule istorice: o şansă în plus pentru vechile modele româneşti

Maşinile mai vechi de 30 de ani pot fi acum atestate mai uşor ca vehicule istorice, după ce Parlamentul European a adoptat un nou act normativ care schimbă definiţia acestor modele. Avem detalii în continuare.

Legislaţie nouă pentru vehicule istorice: o şansă în plus pentru vechile modele româneşti Legislaţie nouă pentru vehicule istorice: o şansă în plus pentru vechile modele româneşti

Vechile modele Dacia 1310 produse până în 1984, dar şi alte modele româneşti mai vechi de 30 de ani, pot fi atestate acum ca vehicule istorice, după ce Parlamentul European a modificat legea privind inspecţia tehnică periodică a autovehiculelor şi a remorcilor acestora.

Potrivit DaciaClasic.ro, Directiva 2014/45/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014 modifică definiţia vehiculelor istorice şi face, astfel, mai uşoară atestarea lor.

Nu doar bătrânele Dacii 1300 vor avea acum acces în clubul vehiculelor istorice

Mai exact, conform noului act normativ, vehiculul istoric (vehiculul de interes istoric) este vehiculul care îndeplineşte simultan următoarele condiţii:

- a fost fabricat sau înmatriculat pentru prima dată în urmă cu cel puţin 30 de ani;

- tipul său specific, astfel cum este definit în legislaţia Uniunii Europene sau în legislaţia naţională relevantă, după caz, nu se mai află în fabricaţie;

- este bine întreţinut şi menţinut în starea sa iniţială şi nu a suferit nicio modificare substanţială a caracteristicilor tehnice ale componentelor sale principale;

- deţine un atestat de vehicul istoric, emis de către autoritatea naţională a FIVA în România, Retromobil Club România.

Până la adoptarea acestei modificări, definiţia pentru vehicule istorice impunea o perioadă minimă de 30 de ani de la încetarea fabricaţiei tipului respectiv. Cu alte cuvinte, chiar dacă o maşină avea 30 de ani de când fusese produsă, ea nu putea fi atestată ca vehicul istoric dacă acel model a fost fabricat în continuare mai mulţi ani.

Conform fostelor reguli (OMTCT 2.132/2005), vehiculele istorice erau „cele pentru care perioada trecută de la încetarea fabricaţiei tipului respectiv de vehicul (care a utilizat acelaşi tip de caroserie şi acelaşi tip de motor) este de cel puţin 30 de ani. Vehiculele istorice pot fi originale, restaurate sau reconstruite, sens în care deţinătorii lor vor obţine un atestat de vehicul istoric, emis de către autoritatea naţională a FIVA în România, Retromobil Club România”.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.