Lista măgăriilor care ne fac viaţa mai urâtă în trafic

Lista măgăriilor care ne fac viaţa mai urâtă în trafic

Autor: Alexandru Banu acum 2 ani Știri

Traficul e ca o asociaţie de proprietari, un mecanism de convieţuire. Trebuie să te supui unor reguli de bun-simţ, dar şi reglementate de autorităţi. Dacă îţi faci tu pistă de avion pe banii tăi, privată, acolo poţi să faci orice. Probabil să şi conduci beat, fără carnet, cu o maşină furată şi cu roţile în sus. Atât timp cât manevrele tale nu creează efecte publice şi sunt complet izolate de civilizaţie, eşti liber să rişti totul.

Când circuli într-o ordine colectivă, nu ai voie să o perturbi din varii motive. În primul rând trebuie să existe respect pentru celelalte fiinţe – denumte mai departe participanţi la trafic, pietoni sau în maşini – , iar în al doilea rând trebuie să le respecţi dreptul la viaţă. Noi am plecat din pole position cu respectul, pentru că dacă îl ai, a doua condiţie devină nulă.

Şi aşa că ne-am gândit la nişte lucruri pe care le faci în trafic şi incomodezi crezând că strada e a ta sau că nu ţi se va întâmpla ţie sau altora vreo nenorocire că nu respecţi la sânge regulile.

 1. Dă semnal! Nu suntem obligaţi să ştim ce e în capul tău. Nu ne surprinde neplăcut şi periculos cu stânga-brusc. Aşa poţi genera o tamponare din spate în care noi ieşim vinovaţi că nu ai dat tu semnal din timp. La fel, opreşte semnalul ca să nu ne ţii aiurea în spate aşteptând o manevră pe care tu ai uitat s-o faci sau pentru că maneta nu a revenit la loc şi tu asculţi muzica prea tare.
 2. Menţine distanţa regulamentară în raport cu maşina din faţă. Asta ca să şi eviţi accidentul de la punctul 1 şi ca să nu stai în coasta omului şi să enervezi. Ştii cum e când eşti la ghişeu şi-ţi respiră un bătrân de 95 de ani în ceafă şi cum înainitezi 1cm, vine după tine? Aşa ne simţim şi în trafic cu tine urcat pe noi.
 3. Uită de claxon! Sunt o mie de motive pentru care omul din faţă nu pleacă la milisecundă cum s-a pus verde. Gândeşte-te că poate i s-a întâmplat ceva nasol, a aflat o veste proastă sau nu se simte bine. Plus că nu e nevoie să trezeşti toată strada la 7 dimineaţa cu insomniile tale. Mai sunt şi oameni care nu se trezesc la 5.
 4. Nu merge pe linia de tramvai ca să te bagi apoi înainte de refugiu, în coloană. E cea mai nesimţită treabă pe care poţi s-o faci. E lipsă totală de respect şi dovada supremă de lipsă de educaţie (aka cocălăreală). Nu ai 3 oo şi nu eşti mai grăbit decât nimeni. Toţi împărţim acelaşi timp, toţi avem treburi şi urgenţe. Vei genera haos, aglomeraţie şi nervi.
 5. Nu parca pe trotuar fără să laşi cel puţin 2 metri liberi. Pe acolo trec şi oameni în scaune cu rotile, şi mame cu copii în cărucioare şi toţi ceilalţi care vor să se plimbe liniştiţi. Nu am văzut pietoni care să meargă pe carosabil decât atunci când sunt obligaţi să ocoleacă maşinile parcate pe trotuar.
 6. Nu te băga în faţă la semafor cu pretextul că nu ai văzut că e semafor dedicat pentru stânga. Dacă ai comis-o din greşeală, mergi înainte şi, aşa cum spune GPS-ul, make a turn if possible.
 7. Nu mai claxona oamenii care stau pe banda din dreapta în intersecţiile cu semafor intermitent pentru dreapta. Nu sunt obligaţi să facă dreapta şi aia e o bandă care pe timp de aglomeraţie funcţionează bine ca fluidizator de trafic. Există o singură excepţie care confirmă regula: când pe asfalt sunt marcaje care te obligă să faci dreapta.
 8. Arunci din maşină ambalaje şi alte lucruri. Strada nu e coşul tău de gunoi, întreţinerea ei o plătim noi. Să ne zici dacă-ţi convine să venim la tine acasă şi să deşertăm scrumierele pe covorul din living sau să aruncăm batistele cu muci pe canapele.
 9. Adio fază lungă! Lumea s-a civilizat, degeaba iei low-cost-ul prin grecii şi spanii dacă nu ai învăţat nimic. Degeaba te lauzi că mergi cu 300 pe autobahn dacă nu ai văzut că acolo nu-ţi bagă nimeni faza lungă în ochi ca să te dai din calea lui. Pune semnalul de stânga şi aşteaptă câteva secunde să se dea omul din calea ta.  
 10. Termină cu avariile. Nu te crede nimeni că ai o urgenţă şi că ăsta e motivul accidental pentru care ai blocat o bandă întreagă. Ca să-ţi iei o pâine pentru că ţi-e lene să mergi 100 de metri pe jos.
 11. Nu te te-ntinde cu botul mai mult decât trebuie când ieşi de pe o străduţă secundară. Nimeni nu e obligat să te lase pe tine.
 12. Anexa la punctul 11. Când eşti în agomeraţie şi vor să se bage oameni de pe străduţele secundare, lasă-le loc să se bage după regula fermoarului – unul şi unul.  
 13. Şi cea mai importantă. Nu mai da vina pe Stat pentru ţărănia dobândită sau din ADN-ul tău. Că Statul trebuie să-ţi dea şi locuri de parcare, şi străzi, şi maşini, şi salarii. Statul trebuie să te şi amendeze, iar când o face, sari ca ars. Asta e situaţia, asta e economia, tu i-ai votat p’ăştia. Sau NU i-ai votat (ceea ce e şi mai rău că nu ai fost să îndrepţi lucrurile). Suntem obligaţi de ABC-ul civilizaţiei elementare să ne respectăm în trafic, şoferi şi pietoni, maşini şi oameni. Nu e vinovat Statul că nu te supui unor reguli. Pentru că tot ceea ce am spus noi aici este contravenţie conform legilor de circulaţie şi de educaţie.   

Autor Alexandru BanuComentarii
VIDEO | Moment ŞOCANT în direct la TV. Camerele au surprins totul:
VIDEO | Moment ŞOCANT în direct la TV. Camerele au surprins totul: "M-ai violat, m-ai făcut de ruşine!"
Corina Bud încinge internetul! S-a lăsat fotografiată goală-pușcă. Arată fenomenal la 39 de ani FOTO
Corina Bud încinge internetul! S-a lăsat fotografiată goală-pușcă. Arată fenomenal la 39 de ani FOTO
Dincă și-a denunțat complicele. Risipițeanu e adevăratul
Dincă și-a denunțat complicele. Risipițeanu e adevăratul "monstru din Caracal"
„Şefule, de ieri vreau să dau de tine. Să ştii că ai de la mine...” / Discuţie incredibilă între şeful de post şi mama unor răpitori
„Şefule, de ieri vreau să dau de tine. Să ştii că ai de la mine...” / Discuţie incredibilă între şeful de post ...
Cristi Borcea lovește din nou: 'O iubește ca un nebun și va mai avea copii'
Cristi Borcea lovește din nou: 'O iubește ca un nebun și va mai avea copii'
Nerecomandat pentru cei sensibili. Deznodământul surprinzător al luptei dintre un piton uriaş, un bursuc şi doi şacali | VIDEO
Nerecomandat pentru cei sensibili. Deznodământul surprinzător al luptei dintre un piton uriaş, un bursuc şi doi şacali ...
O vezi zilnic la TV, dar habar nu aveai ce ascunde vedeta de la noi pe sub haine! Imaginile momentului FOTO HOT
O vezi zilnic la TV, dar habar nu aveai ce ascunde vedeta de la noi pe sub haine! Imaginile momentului FOTO HOT
ATENŢIE, bărbaţi! Dacă FEMEIA ta face asta frecvent este CLAR că te înşală cu altul
ATENŢIE, bărbaţi! Dacă FEMEIA ta face asta frecvent este CLAR că te înşală cu altul
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta acum 20 de ani
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta ...
Cât te costă să ajungi propriul tău patron. Cu mult mai puţini bani decât te-ai fi aşteptat, îţi poţi deschide propria ta...
Cât te costă să ajungi propriul tău patron. Cu mult mai puţini bani decât te-ai fi aşteptat, îţi poţi deschide ...
De sezon! Cum deszăpezeşti maşina în câteva secunde, fără să te uzi sau murdăreşti. Soluţia INCREDIBILĂ a acestui şofer s-a viralizat [VIDEO]
De sezon! Cum deszăpezeşti maşina în câteva secunde, fără să te uzi sau murdăreşti. Soluţia INCREDIBILĂ a acestui ...
A spart toate audientele! A pozat in sanii goi, la 45 de ani! Vedeta a avut curaj mult. Arata fenomenal
A spart toate audientele! A pozat in sanii goi, la 45 de ani! Vedeta a avut curaj mult. Arata fenomenal
Dragnea rămâne în închisoare! Contestaţia sa a fost anulată
Dragnea rămâne în închisoare! Contestaţia sa a fost anulată
Inchide