Loterie la înmatricularea de maşini noi în China!

Autorităţile de la Beijing au luat o decizie drastică, pe fondul creşterii accentuate a traficului din capitala chinezească: pur şi simplu au gândit o tomblă pentru înmatricularea maşinilor noi!

Loterie la înmatricularea de maşini noi în China! Loterie la înmatricularea de maşini noi în China!

Marii constructori şi analiştii consideră piaţa auto din China drept cea mai explozivă în privinţa vânzărilor de maşini noi, prin urmare investiţiile în ţara Marelui Zid sunt uriaşe. Din păcate, şi traficul în marile metropole a ajuns foarte rapid la dimensiuni apreciabile.

În capitala Beijing, aglomeraţia urbană sufocantă a făcut autorităţile să recurgă la o soluţie extremă: înmatricularea de maşini noi va fi făcută pe bază de... loterie! Mai exact, în Beijing vor putea fi înmatriculate doar 20.000 de maşini noi în fiecare lună - adică 240.000 de maşini noi pe an. Iar norocoşii vor fi aleşi pe baza unei tombole. Exact, pur şi simplu o tragere la sorţi...

În luna ianuarie, de exemplu, s-au înscris deja peste 100.000 de clienţi, care speră să se numere printre cei 20.000 de norocoşi care vor primi undă verde pentru înmatricularea maşinii în 26 ianuarie, când va avea loc prima tombolă de acest gen din 2011.

În plus, autorităţile au decis să închidă eventualele "portiţe": de exemplu, nu va fi permis accesul în Beijing, în timpul orelor de trafic maxim, al maşinilor care nu au numere de înmatriculare de Beijing. Pe de altă parte, cei care îşi vând maşinile sau sunt implicaţi în accidente sau furturi au dreptul să-şi păstreze plăcuţele de înmatriculare şi sunt exceptaţi de la regula loteriei.

Deocamdată, chinezii nu se împotrivesc acestei decizii, soluţia aleasă de oficiali fiind considerată un balon de oxigen până la găsirea unei soluţii mai bune ţinând de infrastructură şi transportul în comun. Având în vedere că, doar în cursul lui 2010, în Beijing au fost înmatriculate circa 850.000 de maşini noi (adică 5% din totalul de 17 milioane de maşini noi vândute în China), ideea chinezilor va mai domoli ritmul de creştere al numărului de maşini noi în această metropolă aglomerată.

Aşteptăm să vedem şi alte legi în curând, cum ar fi dreptul de a circula pentru numerele de înmatriculare pare într-o săptămână, respectiv cele impare în altă săptămână, ori limitarea litrilor de benzină pe care îi poate cumpăra un şofer într-o lună. Sună cunoscut, nu?...

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.