Mai puternic la Geneva 2012: Koenigsegg Agera R

Salonul Auto Geneva 2012 ne va oferi o confruntare a orgoliilor la cel mai înalt nivel. Şi asta deoarece Bugatti Veyron va fi contracarat de o versiune revizuită a rivalului Koenigsegg Agera R. Sau un fel de Agera R facelift, dacă vreţi...

Mai puternic la Geneva 2012: Koenigsegg Agera R Mai puternic la Geneva 2012: Koenigsegg Agera R

La finalul anului trecut, Koenigsegg Agera R anunţa triumfătoare adjudecarea a nu mai puţin de 6 noi recorduri mondiale de viteză şi frânare, oficialii suedezi fiind satisfăcuţi că le-au "luat caimacul" germanilor care se laudă cu Bugatti Veyron.

Însă timpul trece foarte rapid, iar recordurile nu rezistă - pe acest principiu, cei de la Koenigsegg vor prezenta la Salonul Auto Geneva 2012 o versiune revizuită a bolidului Agera R. Sau, dacă vreţi, un fel de facelift, dar care se aplică mai mult părţii tehnice, nu exteriorului - unde noutatea principală ţine de noile jante, care nu mai sunt din aliaj de aluminiu, ci sunt realizate din fibră de carbon (eat that, Veyron!).

Motorul V8 biturbo, de 5,0 litri, dezvolta până acum 1.115 CP şi 1.200 Nm, însă inginerii au reuşit să mai obţină un surplus de 25 CP, aşa încât Agera R 2012 se poate mândri cu o putere maximă de 1.140 CP/7.100 rpm, cuplul maxim rămânând tot de 1.200 Nm/4.100 rpm - însă a fost îmbunătăţită curba de cuplu, între 2.700 şi 7.300 rpm fiind disponibili peste 1.000 rpm.

Motorul este de tipul FlexFuel, fiind alimentat cu bioetanol, iar cutia de viteze este secvenţială, cu 7 rapoarte şi dublu-ambreiaj. Mai adăugăm o masă proprie a maşinii de numai 1.330 kg, graţie utilizării intensive a aluminiului şi fibrei de carbon, aşa încât este normal ca performanţele să fie excepţionale.

Graţie acestor modificări, Koenigsegg Agera R anunţă o viteză maximă de 440 km/h (deci mai mare decât cea de 431 km/h a lui Bugatti Veyron Super Sport), în timp ce demarajul 0-100 km/h se cifrează la 2,9 secunde - din păcate, încă mai prost decât timpul de 2,5 secunde de care are nevoie rivalul german.

Dar rămâne să vedem dacă o nouă probă practică nu ne va releva o surpriză, după lansarea mondială a versiunii revizuite la Salonul Auto Geneva 2012. Voi ce spuneţi:

VA REUŞI NOUL AGERA R SĂ-ŞI DEPĂŞEASCĂ ADVERSARUL BUGATTI VEYRON SUPER SPORT LA TOATE CAPITOLELE DINAMICE?

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.