Mâna de lucru din Maroc pentru Dacia Lodgy e mult mai ieftină decât în România

Adică, intrând în detalii, salariul mediu al unui angajat din uzina Renault-Nissan din Tanger, unde se va asambla Dacia Lodgy, este doar jumătate din cel al unui angajat din uzina Dacia de la Mioveni!

Mâna de lucru din Maroc pentru Dacia Lodgy e mult mai ieftină decât în România Mâna de lucru din Maroc pentru Dacia Lodgy e mult mai ieftină decât în România

Conform Business Magazin, salariul mediu al unui muncitor din uzina marocană Renault-Nissan, de la Tanger, se cifrează la circa 250 euro, ceea ce înseamnă jumătate din suma de 500 euro (corespunzătoare unui salariu de 2.000 lei) pe care o primeşte un angajat de la uzina Dacia din România.

Diferenţa este cu atât mai mare dacă luăm în considerare că venitul mediu al muncitorilor de la Dacia poate ajunge chiar şi la 800 euro, în funcţie de sporuri şi plata orelor suplimentare, în ultimii 4 ani creşterea salariului fiind de 70%, conform declaraţiilor directorului de comunicare Renault, Florence de Goldfien.

Potrivit oficialilor francezi, până în 2015 vor fi angajaţi 6.000 de oameni în uzina din Tanger, 20% dintre aceştia urmând a fi femei - este un punct important pentru piaţa locală de muncă, deoarece considerentele religioase îngreunează accesul femeilor la obţinerea slujbelor, media naţională a angajaţilor de sex feminin fiind de 10%.

Oficialii francezi răspund criticilor ţinând de forţa de muncă mai ieftină, afirmând că Renault şi statul marocan au înfiinţat la Tanger un institut de formare în industria auto pentru pregătirea angajaţilor, iar cei mai mulţi dintre angajaţii noii uzine au beneficiat de pregătire intensivă, în timp ce investiţia în programele de instruire este o altă modalitate de stimulare a personalului.

Mai multe detalii, pe businessmagazin.ro

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.