Mareea neagră BP - ce înseamnă deversarea unui miliard de litri de petrol

Oficialii americani au încercat şi chiar au reuşit parţial să minimizeze gravitatea efectelor cauzate de mareea neagră de anul trecut. Unii, însă, ne readuc aminte cum se poate traduce risipa celor aproape un miliard de litri de petrol - VEZI VIDEO.

În data de 20 de aprilie a început cea mai gravă situaţie de criză din istoria extracţiilor de petrol - explozia unei platforme din Golful Mexic a dus la deversarea a circa un miliard de litri de petrol în apele oceanului, fiind nevoie de 87 de zile pentru găsirea unei soluţii.

Acum, la un an de la dezastrul economic şi, mai ales, ecologic, poreclit "Mareea Neagră BP", oficialităţile americane încearcă să minimizeze gravitatea situaţiei, afirmând cu nonşalanţă că acea deversare este echivalentul a consumului de combustibil pe care Statele Unite ale Americii îl înregistrează în 7 ore. Deci o nimica toată, dacă ar fi să-i ascultăm pe mai-marii BP.

Americanul Chris Harmon a încercat să afle ce s-ar fi întâmplat cu această cantitate impresionantă de petrol, dacă accidentul nu ar fi avut loc. Astfel, circa 500 de milioane de litri de petrol ar fi fost transformaţi în benzină, cantitate suficientă pentru ca 750.000 de maşini să traverseze America de la est la vest. 140 de milioane de litri de petrol ar fi fost transformaţi în motorină, care ar fi asigurat funcţionare fără oprire a unui tir timp de... 536 de ani.

60 de milioane de litri ar fi fost folosiţi pentru carburant de avioane, ceea ce ar fi ajuns unei curse normale de pasageri să facă înconjurul pământului de 3.000 de ori. 37 de milioane de litri ar fi fost de ajuns pentru crearea a 27.000 de tone de plastic, din care se puteau face bidoane care să umple complet clădirea Empire State Building.

22 de milioane de litri ar fi fost utilizaţi la producerea de pneuri, care ar fi putut echipa toate maşinile din statul american Buffalo. Iar restul de petrol ar mai fi putut fi utilizat pentru încălzirea locuinţelor, la repararea şoselelor sau la fabricarea fibrelor sintetice pentru haine.

Trecând peste aceste curiozităţi matematice, Chris Harmon atrage atenţia asupra efectelor ulterioare. Astfel, în urma procesării teoretice a petrolului deversat în Golful Mexic, ar fi rezultat 15.000 de tone de material plastic nereciclat, 180.000 de cauciucuri aruncate la gunoi sau 1,6 milioane de tone de CO2 eliberate în atmosferă.

Din păcate, autorul nu a reuşit să contorizeze efectele conexe ale acestui dezastru ecologic, fiind extrem de greu de estimat impactul asupra ecosistemului sau cheltuielile materiale şi umane pentru stoparea problemei. Prin acest filmuleţ se încearcă tragerea unui semnal de alarmă legat de dependenţa societăţii actuale de petrol, Chris Hamilton sperând să contribuie la schimbarea în bine a mentalităţii noastre de consumatori.

Ce inseamna, in cifre, deversarea de petrol din Golful Mexic de pe tare.ro

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.