Maşina asta e dovada ca trecerea la alimentarea alternativă e doar o chestie de voinţă.

Autor: Alexandru Banu 10 ian. 2017 Știri auto

Un grup de studenţi de la Universitatea de Tehnologie din Eindhoven a creat Stella Lux. O maşina de 4.5 metri lungime, pe cât de dubioasă la înfăţişare, pe atât de eficientă. Tot plafonul este acoperit cu 381 de celule fotovoltaice care adună energie de la soare. O baterie mică de numai 15 kWh se încarcă staţionar sau la viteză mică în maximum 45 de minute, cu energie pentru 1.000 de km pe zi.

Un soft special combină energia acumulată în baterie cu cea captată în timpul deplasărilor. Noaptea, cu bateria complet încărcată, Stella Lux are 640 de km autonomie în condiţii ideale. Pentru că e din fibră de carbon şi aluminiu, maşina are numai 380 de km, lucru care o ajută să prindă 125 de km/h viteză maximă.

Maşina a participat deja într-un maraton pentru vehicole solare. A făcut 3.000 de km cu trei opriri de încărcare de la soare. Energia captată în 3 cicluri de încărcare ar costa numai 25 de lei dacă maşina ar fi luat curent de la priză – echivalentul a 5 litri de benzină. Stella Lux este o maşină inteligentă care ştie să comunice până şi cu celelalte maşini din trafic prin conexiunea la telefonul mobil al proprietarului. Spre exemplu, dacă “aude” sirenele unei maşini de intervenţie, coboară automat nivelul muzicii din maşină. Iar dacă ai telefonul mobil la tine, îţi deschide automat uşile şi te pofteşte înăuntru.

Pentru 4 persoane, Stella Lux este foarte confortabilă, totul este gândit înăuntru pentru ergonomie şi relaxare, inclusiv tableta din care se acţionează toate funcţiile maşinii şi luminile ambientale. Cea mai importantă funcţie digitală este cea prin care interpretează cantitatea de energie solară pe care o poate capta în ziua curentă. Astfel, îţi poate calcula autonomia din acea zis şi îţi poate da rute via GPS în funcţie de rezerva de curent.

STELLA LUX (GALERIE FOTO)

 

                                

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide