Maşină ecologistă care consumă... excremente umane

Nicidecum. "Bio-Bug" funcţionează cu gazul metan produs de excrementele umane, fiind vorba de o tehnologie pusă la punct de inginerii britanici. Oare te ţii de nas când trece un astfel de Beetle pe lângă tine?

Maşină ecologistă care consumă... excremente umane Maşină ecologistă care consumă... excremente umane

Ştiaţi că reziduurile produse de 70 de case din Bristol sunt suficiente pentru a-i conferi lui "Bio-Bug" o autonomie de 10.000 de mile? Însă nu vă gândiţi la un rezervor plin de excremente umane, pe care sărmanul Beetle ar trebui să îl care după el un an întreg...

Maşina dezvoltată de compania GENeco nu foloseşte, scuzaţi de expresie, rahatul oamenilor, ci gazul metan rezultat din excrementele umane. Acesta este extras în uzine speciale, de tratare a reziduurilor, ceea ce ar putea însemna o interesantă sursă de energie alternativă pe viitor pentru propulsia maşinilor.

De exemplu, în uzina specială din Avonmouth, gazul produs din reziduurile umane este deja folosit de câţiva ani pentru transformarea în energie electrică, aşa încât ideea de a-l utiliza pentru propulsia maşinilor este un pas logic. Mai ales dacă ne gândim că CNG-ul (gazul natural comprimat) este deja folosit în multe părţi ale lumii ca şi combustibil.

Gazul obţinut de englezi din reziduurile umane nu este cu nimic mai prejos decât cel obţinut din plante, de exemplu, numai că, pentru a putea fi folosit în motoarele maşinilor, fără a afecta performanţele sau fiabilitatea acestora, este nevoie de un proces de upgrade a biogazului, utilizându-se o tehnologie specială pentru separarea dioxidului de carbon.

Pentru moment, uzina produce în jur de 18 milioane de metri cubi de biogaz, ceea ce înseamnă că, dacă tot acest gaz ar fi folosit de maşini în locul combustibililor convenţionali, s-ar putea economisi circa 19.000 de tone de CO2 eliminate în atmosferă, pe an.

Aşa încât nu ne miră că planurile englezilor includ dezvoltarea tehnologiei pentru a extrage biogaz pe viitor şi din reziduurile alimentare. Ceea ce înseamnă o reciclare foarte eficientă a reziduurilor organice.

După cum declară Jonathon Porritt, directorul fondator al proiectului, "chiar dacă mulţi oameni vor zâmbi condescendent când vor afla că Bio-Bug foloseşte excrementele umane, vor deveni conştienţi că, de fapt, toţi contribuie câte puţin, dar semnificativ la acest proiect".

De acum, "a trage apa la toaletă" va căpăta alte semnificaţii, nu-i aşa?

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.