Mediul ar trebui protejat altfel

Taxa de primă înmatriculare auto ar trebui redusă la zero sau la cel mult 100 de euro pentru un autovehicul în valoare de 10.000-40.000 euro, iar poluarea mediului ar trebui contracarată prin creşterea amenzilor şi tehnologii moderne.

Mediul ar trebui protejat altfel Mediul ar trebui protejat altfel

Concluzia rezultă dintr-un sondaj naţional realizat în luna mai de Gallup Organization Romania pentru Agenţia de Strategii Guvernamentale, pe un eşantion de 1.144 persoane de peste 17 ani, considerat reprezentativ pentru populaţia adultă a României, cu o eroare de +/-2,9% la un nivel de încredere de 95%.

Sondajul relevă că programul de casare a maşinilor vechi în schimbul unei prime de 3.000 lei pentru achiziţionarea unui nou autoturism este cunoscut de 79% dintre respondenţi şi este apreciat de majoritatea persoanelor intervievate. Taxa de primă înmatriculare auto este de asemenea cunoscută de 79% dintre respondenţi, dar numai 55% au aflat de modificările recente operate de Guvern şi 27% dintre aceştia le consideră foarte proaste sau mai degrabă proaste.

Modificările decise de Guvern în cazul taxei auto sunt apreciate de 31% dintre respondenţi, iar 18% nu le consideră nici bune, nici proaste. Un procent de 63% dintre persoanele care au răspuns chestionarului nici nu intenţionează însă să cumpere în următorul an un autoturism. Majoritatea respondenţilor (42-44%dintre persoanele care au sau intenţionează să cumpere un autoturism) consideră că taxa auto ar trebui redusă la zero pentru o maşină de 10.000-40.000 euro, iar 35-40% cred că taxa trebuie diminuată la maximum 100 euro.

Valoarea medie a taxei calculată pe baza răspunsurilor persoanelor care au ori intenţionează să cumpere o maşină şi consideră că ar trebui să existe o taxă este de 641 euro pentru un autoturism de 10.000 euro şi de 1.906 euro pentru un autovehicul de 40.000 euro. Măsurile la care Guvernul trebuie să apeleze pentru a reduce poluarea şi a proteja mediul sunt considerate ca fiind creşterea amenzilor pentru poluatori (de 31% dintre respondenţi), încurajarea firmelor care folosesc maşini şi tehnologii nepoluante (27%), creşterea puterii de control a autorităţilor locale asupra poluatorilor (18%), creşterea taxelor la importul de maşini şi tehnologii poluante (7%) sau alte măsuri.

Autorităţile române vor transmite lunea viitoare Comisiei Europene şi Parlamentului României o informare privind modificările legislative legate de taxa de primă înmatriculare, care vor fi făcute publice, a declarat, miercuri, ministrul Varujan Vosganian.Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.