Mediul ar trebui protejat altfel

Autor: Andrei Nan 24 mai 2007 Știri auto
Mediul ar trebui protejat altfel

Concluzia rezultă dintr-un sondaj naţional realizat în luna mai de Gallup Organization Romania pentru Agenţia de Strategii Guvernamentale, pe un eşantion de 1.144 persoane de peste 17 ani, considerat reprezentativ pentru populaţia adultă a României, cu o eroare de +/-2,9% la un nivel de încredere de 95%.

Sondajul relevă că programul de casare a maşinilor vechi în schimbul unei prime de 3.000 lei pentru achiziţionarea unui nou autoturism este cunoscut de 79% dintre respondenţi şi este apreciat de majoritatea persoanelor intervievate. Taxa de primă înmatriculare auto este de asemenea cunoscută de 79% dintre respondenţi, dar numai 55% au aflat de modificările recente operate de Guvern şi 27% dintre aceştia le consideră foarte proaste sau mai degrabă proaste.

Modificările decise de Guvern în cazul taxei auto sunt apreciate de 31% dintre respondenţi, iar 18% nu le consideră nici bune, nici proaste. Un procent de 63% dintre persoanele care au răspuns chestionarului nici nu intenţionează însă să cumpere în următorul an un autoturism. Majoritatea respondenţilor (42-44%dintre persoanele care au sau intenţionează să cumpere un autoturism) consideră că taxa auto ar trebui redusă la zero pentru o maşină de 10.000-40.000 euro, iar 35-40% cred că taxa trebuie diminuată la maximum 100 euro.

Valoarea medie a taxei calculată pe baza răspunsurilor persoanelor care au ori intenţionează să cumpere o maşină şi consideră că ar trebui să existe o taxă este de 641 euro pentru un autoturism de 10.000 euro şi de 1.906 euro pentru un autovehicul de 40.000 euro. Măsurile la care Guvernul trebuie să apeleze pentru a reduce poluarea şi a proteja mediul sunt considerate ca fiind creşterea amenzilor pentru poluatori (de 31% dintre respondenţi), încurajarea firmelor care folosesc maşini şi tehnologii nepoluante (27%), creşterea puterii de control a autorităţilor locale asupra poluatorilor (18%), creşterea taxelor la importul de maşini şi tehnologii poluante (7%) sau alte măsuri.

Autorităţile române vor transmite lunea viitoare Comisiei Europene şi Parlamentului României o informare privind modificările legislative legate de taxa de primă înmatriculare, care vor fi făcute publice, a declarat, miercuri, ministrul Varujan Vosganian.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide