Michelin a construit anvelopa viitorului. Penele devin imposibile – VIDEO

Autor: ProMotor 07 iun. 2019 Știri auto
Michelin a construit anvelopa viitorului. Penele devin imposibile – VIDEO

Penele de cauciuc sunt printre cele mai mari coşmaruri ale şoferilor, pentru că se pot întâmpla oricând şi cine nu are o roată de rezervă rămâne blocat pe loc.

În 2017, un studiu realizat de AAA a descoperit că 28% dintre maşinile noi nu sunt echipate cu roată de rezervă, deoarece constructorii urmăresc scăderea costurilor şi vor în acelaşi timp să scadă consumul reducând greutatea maşinii.

Este adevărat că unele modele noi vin cu sistem de monitorizare a presiunii în pneuri, însă dacă şoferul se află departe de un service de roţi, acest senzor nu îl ajută cu mare lucru.

Michelin vrea să schimbe această situaţie. Împreună cu General Motors, francezii lucrează la o anvelopă denumită Uptis (Unique Puncture-Proof Tire System), care nu este funcţionează pe bază de aer, deci nu se poate desumfla. Acest design, care ar urma să fie prima anvelopă fără aer pentru maşinile de pasageri, a debutat săptămâna aceasta la un summit din Montreal.

Deşi căile de rulare sunt aceleaşi ca la o anvelopă clasică, statul din mijloc este realizat din cauciuc şi nişte spiţe din fibră de sticlă îmbrăcate într-o răşină specială. Aceste spiţe oferă suport căii de rulare şi elimina nevoia aerului.

 

 

Cele două companii sunt de părere că Uptis va fi şi mai durabilă decât o anvelopă obişnuită pentru că nu poate fi uzată suplimentar fiind umflată prea mult sau prea puţin de şoferi.

În acelaşi timp, modelul este prietenos cu mediul înconjurător, pentru că ar reduce numărul de anvelope aruncate anual din cauza daunelor. Michelin estimează numărul anvelopelor distruse şi aruncate la 200 de milioane de exemplare.

Anvelopele Uptis vor începe să fie testate anul aceasta pe o flotă de modele electrice Chevrolet Bolt. Dacă totul merge bine, Michelin vrea să le facă disponibile pe modelele GM până în 2024. 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide