Moscova nu mai are camere-radar: hackerii le-au venit de hac!

Nu vrem să le dăm idei hackerilor de la noi, dar începutul de 2014 este cu mari bătăi de cap pentru poliţia rutieră din Moscova. Deoarece hackerii ruşi au scos din funcţiune majoritatea camerelor-radar din capitala fostei URSS!

Moscova nu mai are camere-radar: hackerii le-au venit de hac! Moscova nu mai are camere-radar: hackerii le-au venit de hac!

În noaptea de 9 spre 10 ianuarie a avut loc un atac cibernetic generalizat asupra reţelei de camere-radar din Moscova. Din cele 144 de astfel de dispozitive montate în capitala rusească, mai mult de 100 au fost afectate.

Se pare că este vorba de un virus care a afectat sistemul de operare al reţelei la un nivel fără precedent: experiţii afirmă că au nevoie de cel puţin o lună de zile pentru repunerea în funcţiune a camerelor-radar şi remedierea problemelor de securitate informatică!

Totuşi, se pare că nu e vorba de o ”joacă” a hackerilor ruşi, care ar fi vrut să-şi testeze abilităţile. Aceiaşi experţi consideră că acest atac nu ar fi fost posibil fără ajutor din interior, deci mulţi dintre poliţişti sunt acum suspectaţi.

Mai mult, presa rusă vehiculează ipoteza că atacul ar fi fost pus la cale chiar de o companie IT, concurentă cu aceea care a câştigat contractul cu primăria Moscovei pentru montarea sistemului de camere-radar.

O ”răfuială” care ar putea afecta destul de mult traficul din Moscova, deoarece primele rapoarte ale poliţiei indică, în doar câteva zile, o creştere rapidă a accidentelor cauzate de viteză şi de nerespectarea priorităţii în intersecţii. Suntem curioşi dacă autorităţile îi vor găsi pe adevăraţii vinovaţi.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.