Muzica îţi afectează stilul de conducere. Iată care sunt melodiile care te fac să conduci periculos

Autor: Cristian Agatie 19 sept. 2019 Știri auto
Muzica îţi afectează stilul de conducere. Iată care sunt melodiile care te fac să conduci periculos

Potrivit cercetătorilor de la South China University of Technology, melodiile care un un număr mare de bătăi pe minut – peste 120 bpm – au un efect negativ asupra şoferilor, care se comportă periculos în trafic.

Pentru acest experiment, participanţii la studiu au fost testaţi pe un simulator auto unde au fost puşi să conducă în sesiuni de 20 de minute pe un sector de autostradă cu şase benzi. În acest timp, şoferii au ascultat un anumit stil de muzică sau nu au ascultat muzică deloc, în funcţie de cerinţele studiului.

S-a constatat că şoferii schimbau benzile în medie de 70 de ori în cele 20 de minute, dar frecvenţa a crescut la 140 de schimbări de bandă atunci când ascultau muzică rock cu un ritm rapid. . Pe lângă aceasta, stilul muzicii ascultate i-a făcut pe participanţii la studiu să depăşească limita de viteză impusă cu o medie de 10 km/h.

Cea mai periculoasă melodie dintre cele ascultate de participanţii la studiu au fost American Idol a formaţiei Green Day, o piesă din anii 2000 cu un tempo de 189 bpm. Aceasta a fost urmată de Party in the USA a lui Miley Cyrus, Mr Brightside a The Killers, Don’t let me down a The Chainsmokers şi Born to Run a lui Bruce Springsteen.

La celălalt capăt al scalei, Stairway to Heaven a lui Led Zeppelin s-a dovedit a fi piesa cea mai puţin periculoasă pentru comportamentul la volan. Motivul, explică organizatorii studiului, este pentru că această capodoperă clasică a muzicii rock are un temp de numai 63 bpm. Celelalte piese din Top 5 cele mai sigure melodii de ascultat în maşină sunt Under the Bridge a lui Red Hot Chilli Peppers, God’s Plan a lui Drake, Africa a lui Toto şi Location a lui Khalid.

Rezultatele studiului sunt similare cu cele rezultate dintr-un alt experiment desfăşurat de publicaţia britanică Auto Express, care a arătat faptul că formaţiile de heavy metal ca Slipknot au un efect negativ asupra performanţelor de conducere, în timp ce muzica rapperului Kendrick Lamar nu are niciun efect asupra şoferilor.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult
Pro Motor

Comentarii
Inchide