Navdy, sau cum poţi avea afişaj pe parbriz profesional în orice maşină

Autor: Adrian Mihălţianu 27 nov. 2014 Știri auto

Sistemele Head-Up-Display (HUD), sau afişajul pe parbriz sau pe un geam aflat în faţa ochilor, sunt din ce în ce mai des prezente pe maşinile premium, unde costă, de obicei, mii de euro, pentru că vin la pachet cu sistemele multimedia scumpe. Preluate direct de pe căştile piloţilor avioanelor de vânătoare, ele permit luarea foarte rapidă a deciziilor, fără ca şoferul să mai fie nevoit să-şi ia ochii de la drum.

Au fost deja mai multe încercări de a aduce beneficiile unui astfel de sistem la costuri mult mai mici, însă până acum vorbeam mai degrabă de improvizaţii incapabile să funcţioneze în majoritatea situaţiilor din trafic.

E mai uşor şi mai sigur să ai navigaţia chiar în faţa ochilor, în dreptul parbrizului

Una dintre problemele sistemelor HUD este cauzată de faptul că trebuie să afişeze informaţiile în contralumină puternică, direct în câmpul vizual al şoferului, pe o sticlă transparentă. Din acest motiv, soluţiile care implică doar ataşarea unui smartphone nu dau roade. De asemenea, intervenţiile manuale pe un ecran neoptimizat pentru condus pot duce la accidente grave.

Sistemul NAVDY merge prin gesturi cu degetul. Doar să nu le faci în faţa altora, să nu creadă altceva…

Iată că avem în sfârşit un dispozitiv complet care promite să fie şi suficient de accesibil (299$) şi suficient de bun pentru a putea concura de la egal la egal cu sistemele mult mai scumpe ale producătorilor premium. Avantajul ar fi acela că poate fi montat pe absolut orice maşină, precum şi că va evolua în funcţie de smartphone-ul cu care este folosit.

Aplicaţiile dedicate Navdy sunt afişate într-un mod uşor de utilizat, iar şoferul poate comanda interfaţa prin câteva gesturi simple, precum şi prin comenzi vocale în engleză. Iată cum funcţionează sistemul, mai jos:

Există, totuşi, câteva probleme legate de faptul că şoferul poate accesa în timp ce conduce mesajele din reţelele sociale, fapt care îi poate distrage atenţia, precum şi de autorizarea acestui sistem în funcţie de legislaţia din fiecare ţară (sunt unele ţări în care e interzisă orice folosire a telefonului mobil în timpul şofatului, chiar şi cu hands free). Dar faptul că un sistem atât de avansat este disponibil la un preţ accesibil e un lucru bun în sine.

În curând, foarte curând, indiferent cât e de veche este maşina ta, o să poţi conduce ca un pilot de avioane de vânătoare. Cel puţin asta ni se promite…

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide