Necuvântătoarele pe care nici radarul nu le prinde. E bătaie pe prima treaptă

Cel mai lent animal e limaxul

Necuvântătoarele pe care nici radarul nu le prinde. E bătaie pe prima treaptă Necuvântătoarele pe care nici radarul nu le prinde. E bătaie pe prima treaptă

Am văzut ieri un documentar pe ... pe care vi-l recomandăm. Era să spunem pe BBC, însă nu vrem să facem pe deştepţii. Deşi chiar este produs de BBC. Sar noi l-am văzut la televizor.

Celebrul englez David Attenborough este creatorul documentarului Planet Earth II şi primul explorator cinematografic adevărat al “acestei” Terre.

Partea a doua a documentarului este filmată aşa cum nu a fost filmat nimic până acum. Este de o excepţionalitate intangibilă (dacă nu exagerîm cu expresia). De la slow motion-uri ale animalelor în mediul natural 100%, neforţat, până la răbufniri de grad ridicat ale naturii (furtuni şi alte d’alea).

La un moment dat, acşiunea se mută în Munţii Stâncoşi din SUA şi acolo apare o “păsărică” atât de rapidă că operatorii cu camere ultraperformante au fost un pic depăşiţi. Deşi au echipament pe care l-ar putea trimite pe lună, producătorii nu au vrut să monteze o camera mică pe spatele unui vultur care a ţâşnit după pradă. Asta pentru că i-ar fi influenţat comportamentul în sălbăticie.

Şoimul călător este cel mai rapid animal de pe Pământ. Prinde 390 km/h în recordul lui absolut. Altfel, viteza medie înregistrată când atacă e de 320 km/h. Asta după ce survolează şi deodată i se pune pata pe o vulpe sau altă vietate care i-ar asigura hrana câteva zile.

Nu suntem însă la ProAnimale.ro, aşa că vă lăsăm aici un top cu cele mai rapide animale, păsări, reptile, peţti, mamifere.

Ce ne-a mai surprins a fost musca de cal, care ia 140 de km/h (aşa ştim că se numeşte, de cal).

Oricum, sunt foarte multe animale care ar bate şi pe 0-400 şi în start lansat multe dintre fiarele cu roţi. Animalele au şi o foarte bună condiţie fizică. Hiena, dacă luăm numai un singur exemplu, aleargă constant cu 60 km/h, 24 de km.

La coada clasamentului e o specie anumită de limax, care prinde viteza record de 0.000023 m/s. Cel mai rapid animal lent e o ciocănitoare americană, care prinde 8 km/h cu “acceleraţia la podea”.

Ţestoasa de Galapagos, pe care o ştim cu toţii pentru vârtsa ei matusalemică, se târăşte cu 1.6 km/h. Probabil că este unul dintre motivele care îi asigură 100 de ani de viaţă.

Autor Alexandru Banu

 

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.